Dýňové pomazánky jsou skvělým pokrmem na výlety či svačiny, jelikož dokážou člověka dobře zasytit. Připravit je můžete buď z pečené dýně nebo z dýně orestované na pánvi. Způsob, jakým dýni předpřipravíte, je jen na vás a vašich chuťových buňkách, jelikož každá pomazánka má něco do sebe. Jakou variantu si vyberete?
Připravte si skvělou domácí pomazánku z dýňového pyré podle video receptu Romana Pauluse na YouTube, na kanálu Kuchyně Lidlu:
Rozdílné druhy dýní
Na pomazánku můžete použít jak dýni Hokkaido, tak i dýni máslovou. Hokkaido má výhodu takovou, že stačí odstranit pouze semínka a o slupku se už nijak starat nemusíte. Na druhou stranu máslová dýně má, jak název sám napovídá, máslovooříškovou chuť, díky které je tykev o něco sladší.
Pomazánka na topinky
Podle druhu dýně ji omyjte nebo oloupejte, nakrájejte na kostičky a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Kousky dýně pokapejte ještě olivovým olejem a poté vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C. Jakmile bude dýně měkká, rozšťouchejte ji a přidejte k ní lžíci sádla, utřený česnek, trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy, kari koření, sůl a pepř. Vše dohromady pečlivě promíchejte a nechte vychladnout. Hotovou pomazánku namažte na topinky nebo tousty.
Dýňová chutí i vzhledem
Pokud chcete namazat dýňovou pomazánku na celozrnné pečivo, vyzkoušejte jí připravit z máslové dýně. 500 g nakrájené dýně dejte péct dozlatova. Hotovou dýni nechte vychladnout a až poté přidejte 100 g tvarohu, tymián a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Vše rozmixujte do hladka a namažte na pečivo. Záleží vám nejen na chuti, ale také na vzhledu připravovaného pokrmu? Posypte dýňovou pomazánku na pečivu ještě několika dýňovými semínky a můžete podávat.
Restovaná dýně na másle
Vámi zvolenou dýni nastrouhejte na struhadle a v kastrolu orestujte na másle či oleji. Následně nechte dýni vychladnout a potom přidejte pomazánkové máslo, majonézu, cibuli, česnek a sůl. Vše pečlivě promíchejte a namažte na čerstvé pečivo.
Pro milovníky sýru Cottage lze rovněž tuto ingredienci do dýňové pomazánky přidat. Nejdříve na pánvi orestujte cibuli, ke které poté přidejte 300 g nakrájené dýně na kostičky. Pod pokličkou nechte dýni s cibulí dusit 8 minut. Posléze směs rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte 200 g Cottage sýru, lžíci čerstvé petrželky, stroužek česneku, sůl a pepř. Vše smíchejte dohromady a vychlazené podávejte na chlebu.
Zdroje: toprecepty.cz, ceskazceska.cz, nazeleno.cz