Ačkoliv na to nevypadá, ředkvička má dvojí tvář. Její temnou stránkou jsou hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které vytváří její štiplavou chuť. V rostlinné říši jde o takový „bezpečnostní alarm“, jenž má odpudit škůdce, ale i nenechavé býložravce. Pro člověka jsou glykosidy v rozumné míře léčivé – zlepšují imunitu a dokonce působí i proti nádorovým onemocněním (zejména mozku a zažívacího ústrojí). Podle vědců glukosinoláty také stimulují mozek a jsou prevencí proti Alzheimerově chorobě.
Na videu najdete postup, jak si připravit ředkvičkovou pomazánku z pomazánkového másla:
Ale jak se říká, všeho moc škodí. Přemíra ředkviček a štiplavé látky může mít negativní dopad na metabolismu jódu a tím pádem i na funkci štítné žlázy. Proto se držte maximální hranice čtyř svazků ředkviček týdně! Pokud tohle číslo překročíte, zahrňte do jídelníčku alespoň potravinu s bohatým zdrojem jódu – třeba mořské ryby.
Teplé i studené
Ředkvičky jsou skvělé. Kromě toho, že obsahují kyselinu listovou, vitamin K, beta karoten a plejádu minerálů (zinek, fosfor, draslík), jsou nízkokalorické. Podle energetických tabulek mají na 100 g jen 67 kJ, proto jsou doporučovanou potravinou pro všechny, kdo chtějí zhubnout. Výhodou ředkviček je, že je můžete využít na teplou i studenou kuchyni. Výborně chutnají třeba s míchanými vejci nebo ve formě polévky. Zajímavé je, že i varem si uchovají alespoň 60 % prospěšných látek, což je poměrně dost. Nastudeno se dají použít jako dekorace chlebíčků nebo jako přísada do salátů a pomazánek. Dopřejte si je i vy. Máme pro vás skvělý recept na tři nejlepší ředkvičkové pomazánky. Ochutnejte je a dáte nám za pravdu.
Šťavnatá pomazánka
Omyjte a očistěte dva svazky ředkviček. Zhruba tři bulvy dejte stranou (poslouží jako ozdoba) a zbytek nastrouhejte nahrubo. K ředkvičkové drti vmíchejte i 1 nasekanou cibuli, 150 g pomazánkového másla, 50 g majonézy, 100 g taveného sýra, pepř, sůl a nasekanou pažitku. Hotovou směs namažte na plátky bílého pečiva. Chlebíčky ozdobte nakrájenými plátky ředkviček. Budou k nakousnutí!
Zdravá variace s pažitkou
Tahle pomazánka je hned hotová! Jak na to: omyjete a očistěte dva hrnky ředkviček. Najemno je rozdrťte v kuchyňském robotu. Posolte je a nechte zhruba 30 minut stát. Zelenina pustí šťávu a tu pak okamžitě slijte. Do směsi pak přimícheje trochu nasekané pažitky a nadrobno nakrájenou cibulku. Vše spojte 1 šálkem sýrového krému (můžete použít pomazánkové máslo nebo lučinu) Pak už stačí podle chuti dokořenit a máte hotovo!
Sytější svačinka pro hladové
Pokud máte obrovský hlad, vyzkoušete ředkvičkovou pomazánku s vajíčkem. Jak na to: v míse smíchejte 1 šálek nahrubo nastrouhaných ředkviček, 4 nahrubo nastrouhaná vejce, trochu másla, 2 tavené sýry, 2 lžíce hořčice, trochu pažitky, cibule a dobrota je na světě. Pak už stačí pomazánku dochutit a namazat na chleba. Je výborná, takže ji raději udělejte v dvojnásobném množství. Určitě se po ní zapráší.
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.vimcojim.cz