Přebývá vám na zahradě cuketa, rajčata či papriky nebo lilek? Pak si z nich udělejte chutnou a zdravou pomazánku, která nadchne i ty nejmlsnější jazýčky. Pomazánka z letní zeleniny je lehká, tudíž nebudete trpět pocitem přílišné plnosti. Nejlépe chutná na křupavých toustech či topinkách, ale je výborná i na čerstvém chlebu.
Pomazánka plná zdraví
Konzumací této pomazánky budete myslet i na zdravý životní styl, protože veškerá zelenina, kterou obsahuje, je bohatá na vitamíny a minerály.
Lilek vám doplní vitamíny, z nichž nejdůležitější jsou A, B, C, E, K, betakaroten. Z minerálů je to zase vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, měď, sodík, fosfor, železo a navíc obsahuje i vlákninu.
Cuketa je zase hvězda pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a vitaminu C. Navíc je nízkokalorická a lehce stravitelná.
Rajčata vitamíny také doslova překypují. Za ty nejdůležitější lze považovat vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K. Dále obsahuje kyselinu listovou a fosfor, mangan či zinek.
Papriky tělu dodají především vitamín A, C a K. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.
Pomazánka z pečené zeleniny
Nyní vám už nic nestojí v cestě pustit se do přípravy.
Budete potřebovat:
- 1 lilek
- 1 malou cuketu
- 2 rajčata
- 3 červené papriky
- 1 - 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 50 g anglické slaniny
- koření na grilovanou zeleninu
- olivový olej
- plátek másla
- sůl a pepř
- chilli podle chuti
- bazalku nebo pažitku
Jak na to?
Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. To samé udělejte i se slaninou. Plech vyložte pečicím papírem a naklaďte na něj zeleninu. Posypejte kořením a zakápněte olivovým olejem. Pečte asi půl hodinky, dokud nebude zelenina měkká. Po krátkém zchladnutí přendejte do vyšší nádoby a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Poté vznikne pomazánka, kterou můžete použít na chleba, ale i do těstovin.
Různé varianty si můžete ozvláštnit bylinkami. Skvělá je pažitka, petrželka, ale i libeček nebo jarní cibulka. I zeleninu můžete použít jakoukoliv, prostě, co máte doma ze zahrádky, zužitkujte. Postupem času si sami vychytáte, které druhy vám k sobě ladí a chutnají nejlépe. Uvidíte, že po této zdravé pochoutce se bude vaše rodina oblizovat až za ušima. Pro vegetariány je verze samozřejmě bez slaniny.
Zdroj: www.toprecepty.cz, www.supertrenink.cz, www.itesco.cz