Zdroje: fresh.iprima.cz, spektrumzdravi.cz, recepty.cz, receptyprodeti.cz
Velikonoční vajíčka jsou nejen skvělou dekorací, ale hlavně odměnou pro koledníky. Častokrát se krásné kraslice připravují z vyfouknutých vajíček, někteří však dávají přednost vejcím uvařeným natvrdo. Mnohdy se stává, že si hospodyňky nachystají podstatně více vajíček, než vůbec stačí udat, a pak vyvstává otázka, co s uvařenými vejci udělat. Možností existuje hned několik. Můžete si je například nakrájet do salátu, použít je jako ozdobu na chlebíčky anebo z nich udělat skvělou vajíčkovou pomazánku. Víte, jak na to?
Snadná vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
3 natvrdo uvařená vejce
1 lžičku plnotučné hořčice
1 lžíci změklého másla
2 lžíce pomazánkového másla
trochu pažitky
sůl
Postup:
Natvrdo uvařená vajíčka oloupeme a rozřízneme napůl. Žloutky vyndáme a dáme je do misky, smícháme je s máslem, hořčicí, pomazánkovým máslem a trochou čerstvé pažitky. Bílky nakrájíme na malé kostičky a přimícháme do směsi ze žloutků. Podle chuti pomazánku ještě osolíme a můžeme ji podávat na kousku čerstvého pečiva.
Vajíčková pomazánka s česnekem
Budete potřebovat:
5 vajec uvařených natvrdo
2 lžíce majonézy
1 lžičku plnotučné hořčice
1 středně velkou cibuli
2 lžíce změklého másla
3 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup:
Vajíčka zbavíme skořápky a nakrájíme je na malé kostičky. Najemno si nakrájíme také cibuli. Vajíčka dáme do mísy, smícháme je s majonézou, nakrájenou cibulí, máslem, hořčicí a také prolisovaným česnekem. Všechno společně trochu osolíme a opepříme a můžeme podávat.
Vajíčková pomazánka se sýrem
Budete potřebovat:
4 natvrdo uvařená vejce
100 gramů taveného sýra
100 gramů tvrdého sýra (ideálně goudy)
100 gramů libové šunky od kosti
100 gramů pomazánkového másla
100 gramů majonézy
3 jarní cibulky
sůl
pepř
Postup:
Uvařená vajíčka, tvrdý sýr a šunku si nastrouháme na struhadle najemno. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Stačí nakrájet jen jejich bílou část. Vajíčka, šunku, sýr a jarní cibulku přemístíme do misky a promícháme společně s taveným sýrem, pomazánkovým máslem, majonézou a trochou soli a pepře. Před podáváním můžeme dát ještě pomazánku na několik minut lehce vychladit do chladničky. Pomazánku můžete jíst jen tak s pečivem anebo ji použít jako základ při výrobě chlebíčků.
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Budete potřebovat:
4 natvrdo uvařená vejce
200 gramů měkkého plnotučného tvarohu
1 lžičku plnotučné hořčice
2 jarní cibulky
4 ředkvičky
trochu pažitky
trochu petrželky
Postup:
Vajíčka a ředkvičky nakrájíme na malé kostičky a promícháme je s tvarohem. Přidáme k ním také hořčici a najemno nasekanou jarní cibulku. Pomazánku osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami a dobře promícháme. Podáváme ideálně na celozrnném pečivu a můžeme ozdobit například výhonky z řeřichy.