V obchodech se objevují zajímavé kuchyňské pomůcky z nových materiálů, které mnozí ze zákazníků teprve objevují!

Některé z nich pořídíme za pár korun, za jiné vydáme větší sumy. Při správném zacházení budou sloužit dlouhá léta, a tak se investice se vyplatí.

Něco je k dostání v prodejnách s domácími potřebami, méně známé zboží ze zahraničí najdeme spíše v internetových obchodech.

Například silikon: Je flexibilní, má optimální funkčnost a všestranné využití. Lze ho použít v běžné i mikrovlnné troubě, při přípravě chlazených dezertů nebo zmrzliny.

Protože je nepřilnavý, formy nemusíme vymazávat tukem, přesto je lze snadno vyklápět. Pružný materiál se vždy vrátí do původní podoby. I formy lze při skladování srolovat, stohovat nebo složit, a tak ušetřit spoustu místa.

Silikon – skladný a pružný všeuměl

Aby se těsto při zpracovávání nelepilo na dřevěnou pracovní desku ani na váleček, podsypává se moukou. Tenhle problém zjednodušuje pracovní podložka ze silikonu.

Oproti dřevěné desce, která se často sesychá, praská a ve spárách zachytává nečistoty, se silikonová deska snadněji i udržuje. Postačí ji dobře ji opláchnout, pečlivě osušit a poté srolovat nebo přeložit a uložit v zásuvce.

Díky pružnosti podložky lehce svineme závin nebo na ní přeneseme vykrájené cukroví na plech. Na některých podložkách lze dokonce péct.

Z tvárného silikonu se nevyrábějí jen podložky, ale také rozmanité formy na dorty, koláče, mufiny, srnčí hřbety, bábovky, srdce, beránky, medvídky, hvězdy, sněhuláky a také na různorodé množství zajímavých motivů na zdobení dortů i cukroví.

K plastu jen plast

Při práci s pomůckami se silikonovými, teflonovými a dalšími nepřilnavými plastovými povrchy nikdy nepoužíváme kovové předměty a nože. Cukroví vykrajujeme plastovými tvořítky, těsta či cukrářské hmoty řežeme plastovým nožem, stěrkou či špachtlí.

Materiál navíc odolává extrémním teplotám od –25 °C do 220 °C, proto lze některé formy použít i na pečení v tradiční troubě, mikrovlnce, ale i vložit do lednice nebo mrazáku.

Silikonové pracovní podložky bývají vybaveny i měrnými značkami, které slouží k měření při vyvalování těsta či ozdob.

Teflon a další plasty

Formy a nádobí s nepřilnavou teflonovou vrstvou (či dalšími antiadhézními povrchy) se v našich domácnostech dávno zabydlely.

Z dalších speciálních plastů, které odolávají extrémním podmínkám a lze je používat v myčce, mrazničce i v mikrovlnné troubě, se vyrábí nádobí, dózy a kuchyňské nářadí jako stěrky, metly, vařečky, naběračky, obracečky a podobné. V dózách opatřených vzduchotěsným víkem zůstávají potraviny déle čerstvé.

Některé dózy určené k uchovávání potravin lze použít i k ohřívání a vaření v mikrovlnné troubě. Vždy je však zapotřebí seznámit se s návodem na použití a podívat se na symboly, které deklarují možnosti použití. Kvalitní produkty mají atesty nezávadnosti.

Zajímavou vychytávkou je dutý váleček ze speciálního plastu, který podle druhu válené hmoty plníme teplou nebo studenou vodou.