Zapečené brambory s pórkem jsou skvělá, levná a zdravá kombinace.
Zdroj: Shutterstock

Jen pár ingrediencí a rychlá, levná, fantastická večeře je na stole

Máte před výplatou a nezbylo vám příliš peněz na jídlo pro rodinu? Pak vyzkoušejte tento skvělý recept sestávající pouze ze tří základních ingrediencí. Tento recept z brambor, pórku a mléka je nejen levný, ale navíc i velmi chutný. 

Jednoduchý, snadný a levný, takový je recept, ke kterému potřebujete jen několik surovin, které má většinou doma každý z nás. Jsou to brambory, které patří k základním potravinám každé kuchyně, pórek, který má každý z nás doma buď čerstvý nebo alespoň mražený, a v neposlední řadě mléko, smetana a sýr.

Zdravá večeře, po níž nepřiberete

Brambory jsou velmi zdravé a vařené neobsahují téměř žádný tuk. Brambory jsou také zdrojem vlákniny, která podporuje správné trávení. Dále obsahují velké množství vitamínu C a fungují v těle jako významný antioxidant. I vitamíny skupiny B najdete v bramborách. Nejvíce pak vitamínů B1, B6 a kyseliny listové. Brambory jsou i významným zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak a ovlivňuje kontrakce svalů.

pórek Pórek pečlivě omyjte a nakrájejte. Zdroj: Pixabay

Pórek a brambory jsou skvělá kombinace

Pórek je považován za superpotravinu, která se může pyšnit doslova blahodárnými účinky na lidský organismus. Je totiž velmi bohatý na antioxidanty, vitamín C, ale také A a E. Obsahuje dále minerály, vápník, draslík, fosfor, zinek a mangan. Je velkým zdrojem probiotik, které udržují v kondici naše střeva. 

Pórek a brambory jsou tedy v kombinaci pro naše střeva výhrou a je tedy vhodné je zařadit do našeho jídelníčku na pravidelné bázi. 

Jak si připravit zcela jednoduchou, ale zdravou a chutnou večeři z brambor a pórku, na které si pochutná celá rodina a jež nijak nezatíží váš rodinný rozpočet?

Připravte si 2-3 pórky, podle toho, jak jsou velké. Následně pórek dobře omyjte, často se totiž stává, že se v něm skrývá zemina a jiné nečistoty, kterých si na první pohled nevšimnete. Rozkrojte pórek na půlku a tu na větší kusy, které naházejte do mísy. Posolte, zalijte vodou a nechte deset minut působit vodu se solí.

Mléko může dokonce posloužit jako ochranný prostředek proti patogenním mikroorganismům, mnoha škůdcům a obtížnému hmyzu. Mlékem brambory zalijte. Zdroj: Profimedia.cz

Příprava je jednoduchá

Mezitím si oloupejte kilo brambor a nakrájejte je na tenké plátky. Dejte do hrnce a přelijte 1 a 1/2 šálku smetany a jednou sklenicí mléka. Posolte, opepřete, přidejte kmín. Dejte vařit pod pokličkou.

Pórek důkladně propláchněte a nechte osušit. Na pánev dejte trošku másla, přidejte pórek a duste. Osolte, opepřete. 

Brambory i pórek čas od času promíchejte. Pórek duste asi pět minut a sundejte z plotýnky. Nastrouhejte si 80 g sýru, což je asi půl hrnku. Brambory se smetanou a mlékem dejte na pekáček. Přidejte pórek a důkladně promíchejte. Na vrch posypte nastrouhaným sýrem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. 

Zdroj: www.celostnimedicina.cz, www.jimejinak.cz

Akční letáky