Jak se říká, polévka je grunt a zrovna ta pórková patří mezi poměrně oblíbené podzimní pokrmy. Nejenže zahřeje, ale stejně tak zasytí a vy se zároveň obrníte příjemným způsobem před nástrahami chladného počasí, které často přináší nepříjemná nachlazení. Pórková polévka je totiž plná vitamínů a blahodárných látek.

Inspirovat se můžete ve videu zde:

Zdroj: Youtube

Pórek (Allium porrum)

Tato zdravá zelenina lehce štiplavé chuti je bohatým zdrojem vápníku železa, hořčíku, draslíku a fosforu. Rovněž obsahuje velké množství vitamínu C, B1 a zdraví prospěšných bílkovin.

Konzumace pórku je podle vědců velice prospěšná pro náš trávicí systém a zvyšuje odolnost jater a žlučníku. Bohatě obsažená vláknina v pórku napomáhá celkově regulovat trávení. Protože se jedná o nízkokalorickou a detoxikační zeleninu, je pórek vhodný také jako dokonalý pomocník při hubnutí. Zároveň se pórek podílí na snižování vysoké hladiny cukru v krvi a také povzbuzuje činnost mozku.

Pórek využívejte vždy celý

Častokrát se mnozí z nás domnívají, že nejvíce užitečných látek je obsaženo v cibulce a světlejší části natě. Ovšem právě horní tmavě zelená část jich obsahuje až dvakrát tolik. Proto vždy vybírejte pórek, který má bohatou a zdravou i horní nať. Pokud čerstvý pórek nezkonzumujete celý, uchovávejte jej v lednici, kde vám v přihrádce na zeleninu vydrží i celý týden.

Jednoduchá a rychlá pórková polévka

Nakrájejte si najemno 2 cibule, nejlépe šalotku a dejte ji smažit na rozpálený olivový olej v hrnci. Během chvilky přidejte 2 stroužky pokrájeného česneku a společně s cibulkou nechte při mírné teplotě ještě chvilku smažit. Mezitím si očistěte 2 pórky a nakrájejte je na drobné kousky. Dvě hrsti pórku si nechte stranou a zbytek přidejte do hrnce k cibuli a česneku. Řádně směs promíchejte a nechte chvíli smažit.

V tento moment si očistěte 1 klasickou nebo sladkou bramboru pokrájenou na malé kousky a přidejte ji k pórkovému základu. Směs opět pečlivě promíchejte, aby se propojily jednotlivé chutě všech ingrediencí. Postupně vlijte 1 l vývaru a pod pokličkou zeleninu vařte zhruba dalších 15 minut.

V tento moment polévku ochutnejte a případně dosolte, opepřete a ovoňte muškátovým oříškem. Můžete ji podávat buď s celými kousky zeleniny, anebo po rozmixování tyčovým mixérem jako lahodný hladký krém.

Svěží pórek polévku občerství

Zbylý nakrájený pórek vložte na chvíli do pánve s trochou rozpáleného olivového oleje a nechte zeleninu lehce propéct. Touto lahůdkou pak ozdobte každý talíř či misku s polévkou.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.zdravezdravi.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, researchgate.net