Recepty pocházejí od mé babičky Vlasty; kromě postních období se u nich doma hodně vařívaly i za války – téměř všechny suroviny se daly vypěstovat nebo nasbírat a nebylo nutno je draze kupovat.

Kudlánky

Název kudlánky (též zadělávanky či zakudlaná polévka) poukazuje na způsob zahuštění polévky, kdy se zadělají (zakudlají) moukou rozmíchanou ve smetaně.

  • sušené houby velká hrst (cca 30 g)
  • máslo 15 g
  • brambory 200 g
  • cibule 1 ks
  • kmín 1 lžička
  • nové koření 4 kuličky
  • bobkový list 1 ks
  • pepř mletý
  • sůl
  • ocet 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 125 ml (půlka kelímku)
  • hladká mouka 2 lžíce
  • kopr čerstvý 4 snítky

Sušené houby aspoň 20 minut předem namočíme do hrnku se studenou vodou.

Na másle zpěníme kostičky cibule do sklovita, přidáme kmín, nové koření a bobkový list a necháme rozvonět. Zalijeme vodou, přilijeme i houby včetně vody, v níž se máčely. Osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a vaříme 15 minut.

Ve smetaně rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a provaříme společně ještě 10 minut. Ochutíme octem (provařená smetana už nemá tolik tendenci ke srážení). Nakonec vsypeme jemně nakrájený kopr a už nevaříme.

Fazolková s koprem

Tohle jídlo se připravovalo někdy řidší jako polévka, někdy hustší, kdy sloužilo rovnou jako hlavní jídlo. V takovém případě se do něj obvykle přidávalo trochu slaniny. Recept odpovídá polévkové verzi.

  • brambory 250 g
  • cibule 1 ks
  • zelené fazolky (mohou být i mražené) 200 g
  • máslo 30 g
  • hladká mouka 2 lžíce
  • bobkový list 1 ks
  • česnek 1 velmi malý stroužek, popř. jen třetina většího
  • smetana 125 ml (půlka kelímku)
  • cukr 1 lžička
  • sůl
  • pepř
  • ocet 1 – 2 lžíce
  • kopr 3 snítky

Na másle zpěníme kostičky cibule do sklovita. Zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme mouku. Vložíme bobkový list. Vsypeme brambory nakrájené na střední kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme třený česnek. Vaříme 15 minut. Přidáme pokrájené fazolky a vaříme dalších 8 minut. Vlijeme smetanu, provaříme 3 minuty a dochutíme cukrem a octem. Nakonec vsypeme pokrájený kopr a vypneme.

Kopr do polévky: čerstvý, mražený, nakládaný i sušený

Kopr vonný (Anethum graveolens) je voňavá bylinka, která se k nám dostala ze Středomoří. O jeho rozšíření v Evropě se postaral především Karel Veliký. Postupně u nás tak zdomácněl, že už ho málokdo považuje za rostlinného přivandrovalce, a je považovaný za jednu ze základních bylinek české kuchyně.

Pro přípravu výše uvedených polévek je samozřejmě nejlepší kopr čerstvý. V zimě ale nebývá tak snadno k sehnání, je tedy možné použít mražený. Další možností je kopr nakládaný v kyselém nálevu, který v tomto případě nakyslých polévek není na překážku, ale tento kopr má bohužel nepříliš hezkou khaki barvu. Poslední variantou je sušený, ten sice na barvě tolik netratí, zase ale není moc aromatický.