Lotosy nejsou zajímavé jen svými nádhernými květy a zvláštně utvářenými plody, ale mají i pozoruhodné oddenky. Na příčném řezu vytváří dírkovanou, jemnou strukturu krajky. Ale především obsahují medicínsky cenné látky, ajko je asparagin, nelumbin, vitamíny.

Ostatně všechny části lotosu, oddenek, listy, semena i květy, jsou nejen jedlé, ale mají i léčebné účinky. Odenky lze v Česku zakoupit v prodejnách zdravé výživy jako sušená smetanově bílá kolečka nebo v práškové formě. A například ve Vídni prodávají na trhu i čerstvé oddenky lotosu – velikostí a tvarem připomínají špekáčky. Soriment orientální zeleniny se stále rozšiřuje i u nás, a tak možná brzo objevíte i čerstvý oddenek.

Čerstvé oddenky mají samozřejmě silnější účinky a jsou i oblíbenou zeleninou. Používají se rovněž semena („oříšky“) vařená s rýží. Mají příjemnou sladkou ořechovou chuť.

Co vše lotos umí léčit

  • Nelumbin stimuluje pohyb tělních tekutin a hlenů.
  • Asparagin pomáhá vylučovat přebytek tekutin z plic a dýchacích cest, odstraňuje z těla nebezpečné metabolity, které jsou toxické pro mozek. Tato látka podporuje léčbu syndromu chronické únavy, dynamizuje a zvyšuje vitalitu, je doporučována v případech impotence.
  • Lotosový škrob obsahuje 13 % jednoduchých cukrů a je dobrým a zdravým zdrojem energie.
  • Lotos pomáhá při léčbě nachlazení, kašle, astmatu, plicních i ledvinových potíží.

Oddenky se vytahují z bahna na podzim, kdy obsahují nejvíce účinných látek.

Lotosové recepty

Pokud získáte čerstvý oddenek, ale postačí i sušený, můžete vyzkoušet některý z originálních receptů asijské kuchyně.

Lotosové chipsy nasladko

  • Lotosový oddenek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme rozpuštěným máslem a poklademe plátky lotosu tak, aby se nedotýkaly.
  • Ve vyhřáté troubě pečeme 5 až 10 minut dozlatova.
  • Před podáváním chipsy posypeme vanilkovým cukrem.

Čaj z kořene lotosu

Kolečko sušeného lotosu na chvilku namočíme do 300 ml vody, přidáme špetku soli a 10 až 15 minut povaříme. Sušený oddenek je možné vyvářet i dvakrát. Po vyvaření lze oddenek sníst posypaný cukrem, anebo ho nakrájet do polévky.

Čaj pijeme teplý, nejlépe ráno. Je velmi vhodný i pro malé děti, kterým ho přisladíme jablečným koncentrátem nebo moštem. Při dlouhodobém užívání (1 až 2 roky) údajně vyplavuje usazeniny z kloubů a léčí astma.

Smažené oddenky se sezamem

  1. 200 g lotosu
  2. 4 lžíce sójové omáčky
  3. 2 lžíce oleje
  4. 2 lžíce cukru
  5. 1 lžička lehce opražených sezamových semínek
  6. Lotosový oddenek omyjeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
  7. Sójovou omáčku smícháme s cukrem.
  8. Rozehřejeme olej a plátky lotosu opečeme. Několik minut před dopečením je zalijeme připravenou omáčkou, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni podusíme.
  9. Když je omáčka skoro vyvařená, přeložíme plátky lotosu na talíře a posypeme je opraženým sezamem.

recepty přeložila D. Derré