Čokoládové minimuffiny s pomerančovým krémem (2 plechy)

Těsto:

  • čokoláda hořká 150 g
  • máslo 120 g
  • cukr 120 g
  • sůl 2 velké špetky
  • jogurt 2 lžíce
  • jedlá soda 1 rovná lžička
  • pomerančová šťáva 1 lžíce
  • vejce 2 ks
  • hladká mouka 120 g

Krém:

  • pomeranč chemicky neošetřený 1 ks
  • polohrubá mouka 25 g
  • cukr krupice 70 g
  • kurkuma malá špetka
  • máslo 120 g
  • cukr moučka 1 lžíce

Další potřeby:

  • plech na minimuffiny
  • papírové košíčky na minimuffiny (tj. určené na pečení, nikoli dekorační)
  • cukrová vajíčka na ozdobení

Máslo necháme předem změknout při pokojové teplotě. Důlky v muffinovém plechu vyložíme papírovými košíčky. Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Do velké mísy z porcelánu nebo varného skla nalámeme čokoládu na kostičky a přidáme máslo. Společně v mikrovlnné troubě na teplotu rozmrazování rozpustíme.

Přidáme cukr a sůl a metličkou do hladka rozmícháme. Po jednom vmícháme vejce, až se vše spojí v homogenní hmotu. Na čokoládový základ vyklopíme jogurt, lžící v něm uděláme důlek a do důlku vlijeme lžíci pomerančové šťávy. Do šťávy vsypeme sodu. Soda začne pěnit (potřebuje ke své aktivaci kyselé prostředí, kterou v kypřicím prášku zastanou kyselé přísady, ale v samotné sodě tyto přísady nejsou). Vše rozmícháme do čokoládové hmoty. Nakonec stěrkou zapracujeme prosátou mouku. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete trochu mouky přidat.

Lžící plníme košíčky těstem do dvou třetin jejich výšky. Dáme péci, pečení trvá cca 15 minut. Mezitím plníme košíčky v druhém plechu druhou polovinou těsta. Pokud máte pouze jeden muffinový plech, ihned po upečení vyndejte hotové muffiny a plech zchlaďte studenou vodou a osušte, abyste ho mohli ihned opakovaně použít.

Pečené muffiny necháme vychladnout.

Příprava krému: Pomeranč dobře omyjeme a z poloviny nastrouháme kůru. Potom pomeranč překrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Podle toho, kolik jí je, ji případně doplníme do objemu 120 ml buď šťávou z dalšího pomeranče, nebo vodou. Metličkou v ní rozšleháme mouku, kurkumu, nastrouhanou kůru i cukr. Dáme na sporák a za stálého míchání zvolna přivedeme k varu. Společně provaříme 12 minut, pravidelně mícháme.

Uvařenou kaši necháme vychladnout, pravidelně ji promícháváme, aby se na ní neudělal škraloup. Kaše musí vychladnout na pokojovou teplotu, aby se krém nerozpouštěl ani nesrážel.

Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny. Potom po lžičkách zašleháváme pomerančovou moučnou kaši. Nespěcháme s jejím přidáváním, aby se krém nesrazil.

Vyšlehaný krém nastříkáme na muffiny a ozdobíme cukrovými vajíčky. Necháme v chladu ztuhnout.