Dlouho se tradovalo, že když krájíte nebo strouháte zeleninu kovovým předmětem, tak se zničí obsah vitamínu C. Doporučovalo se tedy pořízení keramických nožů, které měly být bezpečnější. Vědci z celého světa tuto pověru nepotvrdili. Podle různých zdrojů to byl pouze marketingový tah společností, které keramické pomůcky do kuchyně prodávaly.

Kyselé, slané vs hliník

Avšak laboratoře nezávisle na sobě potvrdily, že určité malé množství kovu se do potravin uvolňuje například z hliníkových obalových materiálů nebo dokonce z nerezových hrnců. Hygienická stanice hlavního města Prahy udělala v roce 2018 velký test alobalů, misek na grilování nebo zapékání či hliníkových kempingových ešusů a zjistila, že hliník se uvolňuje především při kontaktu se slanou a kyselou potravinou či při zvýšené teplotě. Pokud tedy grilujete nebo zapékáte potraviny v hliníkové misce, sůl či dochucovadlo obsahující větší množství soli byste měli přidat až v konečné fázi přípravy. Nikdy byste do hliníkového obalu neměli vkládat také silně kyselé potraviny jako kysané zelí, okurky nebo je používat k dlouhodobému uchovávání potravin. Hliník reaguje také s rajčaty nebo octem. (Zdroj: hygpraha.cz)

Nebezpečné hrnce

Studie z roku 1993 a 2013 navíc zjistily, že nerezová ocel uvolňuje do potravin během vaření nikl a chrom. Perorální dávky niklu a chrómu mohou způsobit kožní nežádoucí reakce, jako je dermatitida. Vědci zkoumali různé druhy nerezového nádobí, prováděli opakované cykly vaření a zkoumali dobu vaření. Zjistili, že po šesti hodinách vaření se obsah niklu a chromu zvýšil v rajčatové omáčce až 26krát. Nejnebezpečnější bylo nové nerezové nádobí. Po šestém cyklu vaření se výluh kovů do potravin stabilizoval v průměru 90 μg na 126 g omáčky. (Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov) Nerezové nádobí byste také neměli používat pro skladování potravin nebo dlouhodobé marinování.

Měď jen na ozdobu

Měděné nádobí vypadá elegantně a připomíná tak trochu středověkou kuchyni. Pití a konzumace jídla z měděného nádobí je považováno za bezpečné, avšak neměli byste ho vystavovat vysokým teplotám. Poté začne reagovat se slanými a kyselými potravinami, čímž se jídlo stane toxické. (Zdroj: timesofindia.indiatimes.com)

Souhrn

Kyselé potraviny jako ocet, citrusy nebo rajčata či slané jídlo by nemělo přijít do dlouhodobého kontaktu především s hliníkem a mědí. Nerezové hrnce si vybírejte pouze kvalitní. Jakmile byste pocítili v jídle kovovou pachuť, není to dobře. Svačiny si raději balte do krabiček nebo sáčku a zapékat můžete v oprášených hliněných formách po babičce.