Problém nedostatečně zředěné krve je záludný v tom, že vysílá jen nenápadné signály, takže si ho vůbec nemusíme uvědomit. Často je spojen s vysokým krevním tlakem a dušností, někdy se projevuje také rozmazaným viděním, závratěmi a bolestmi hlavy. I když vás tyto příznaky zrovna netrápí, vyplatí se krevním sraženinám předcházet vhodnou stravou a dostatečným pitným režimem.

Klíčovou roli v prevenci proti zahuštění krve hrají tekutiny, ovšem kromě kávy a alkoholu, které naopak organismus odvodňují. Ne nadarmo se říká, že k šálku pressa byste měli vypít i sklenici neperlivé vody. Příjem tekutin je důležitý hned poránu, kdy je krev po klidovém režimu utlumená a potřebuje se rozproudit. Namísto kávy zvolte čistou vodu nebo zelený čaj.

Mimořádně důležitý je příjem tekutin pro sportovce, kteří svůj jídelníček staví na zvýšeném přísunu proteinů. Při fyzicky náročném tréninku tkáňové bílkoviny vylučují odpadní látky, jež krev nebezpečně zahušťují; pokud se tekutiny nedoplní, může se stát, že infarkt nebo mozková příhoda stihnou i mladého a jinak zdravého člověka.

(Zdroj: https://www.rehabilitace.info/)

Proti srážení krve dobře účinkují salicyláty obsažené v cibuli a česneku. Ačkoli tyto dvě pochutiny každému nevoní, lidskému organismu prokazují velkou službu. Vypuzují škodlivé bakterie a zároveň utužují zdraví cév.

Krev vám v žilách rozproudí také některé druhy koření, jmenovitě kajenský pepř, kurkuma, skořice a zázvor, z bylinek je to především kopr a oregano. K řidší krvi dále napomáhají potraviny s vysokým obsahem vitamínu C - nejvíce ho najdeme v černém rybízu, kiwi, kvajávách, pomerančích a jahodách, nemusíme ale asi připomínat, že zdraví prospívá jakékoli ovoce.

Ke zdraví srdce a cévního systému přispívají rovněž flavonoidy, jejichž přírodním zdrojem je nejen ovoce a zelenina, ale také například kakao, zelený čaj a červené víno.

(Zdroj: https://www.ceskaordinace.cz/)