Vejce ve skořápce

Celá vejce v mrazáku by dokonce mohla ohrozit naše zdraví. Obsah vody ve vajíčku se totiž rozpíná a způsobí prasknutí skořápky. Dovnitř se tak mohou dostat bakterie. Uvařená vajíčka navíc změní svou texturu a po rozmrazení jsou nepoužitelná.

Čerstvé ovoce a zelenina bohaté na vodu

Celer, salát, okurky, meloun, ale i jablka nebo třešně. Tyto zdravé potraviny po rozmrazení často změní svou chuť a struktura připomíná spíše kaši. Pokud však máte bohatou úrodu a potraviny jako brambory, ředkvičky, okurky, papriku či rajčata nechcete pouze zavařovat, před zmrazením je na chvíli ponořte do horké vody.

Měkké sýry s vysokým obsahem vody a mléko

Tvaroh, ricotta a smetanový sýr. Když se voda, kterou obsahují, ohřeje zpět na pokojovou teplotu, ztratí svou načechranou strukturu. U mléka a jogurtů zase dojde k oddělení tuku od vody, což platí i u smetany a majonézy. Tvrdé sýry, ideálně v nastrouhané formě, ale můžete zmrazit bez obav. (Zdroj: www.realsimple.com)

Smažená jídla

Zbytky od nedělního oběda nebo nedojedená letní svačina z koupaliště by v mrazáku také neměla skončit. Strouhanka totiž do sebe nasaje vlhkost a po rozmrazení budete mít z trojobalu kaši.

Maso, které jste již rozmrazili

Toto je naprostý základ, jak si uchovat zdraví. Rozmrazené maso může totiž přilákat bakterie rychleji než to, které nikdy v mrazáku nebylo.

Těstoviny a rýže

Toto asi zažil každý z nás. Bylo mu líto vyhodit zbytek přílohy, ale po rozmrazení dostal jen neurčitou kaši pochybné chuti. Z rýže si raději vyrobte zdravou svačinku jako nákyp nebo mléčnou rýži. Těstoviny můžete použít do salátu, zapéct je, nebo si k nim vyrobit omáčku.

Omáčky a koření

Lahodné smetanové omáčky na bázi mléka a smetany do mrazáku také nepatří. Po rozmrazení byste dostali hrudkovitě-vodnatou hmotu bez chuti. Také koření jako česnek, cibule, paprika, pepř, hřebíček, vanilka a kari by se v mrazu neměly uchovávat. Změní totiž svou chuť od zatuchlé po hořkou. (Zdroj: www.rd.com)