Lednička a mrazák. Vynálezy, bez nichž se neobejdeme ani na chatě nebo chalupě. Pomáhají uchovat potraviny déle čerstvé. Ne všechny potraviny ale do mrazáku patří; některé bychom tam dávat vůbec neměli. Po rozmrazení totiž změní svou strukturu a často i chuť. Které to jsou?
Vejce ve skořápce
Celá vejce v mrazáku by dokonce mohla ohrozit naše zdraví. Obsah vody ve vajíčku se totiž rozpíná a způsobí prasknutí skořápky. Dovnitř se tak mohou dostat bakterie. Uvařená vajíčka navíc změní svou texturu a po rozmrazení jsou nepoužitelná.
Čerstvé ovoce a zelenina bohaté na vodu
Celer, salát, okurky, meloun, ale i jablka nebo třešně. Tyto zdravé potraviny po rozmrazení často změní svou chuť a struktura připomíná spíše kaši. Pokud však máte bohatou úrodu a potraviny jako brambory, ředkvičky, okurky, papriku či rajčata nechcete pouze zavařovat, před zmrazením je na chvíli ponořte do horké vody.
Měkké sýry s vysokým obsahem vody a mléko
Tvaroh, ricotta a smetanový sýr. Když se voda, kterou obsahují, ohřeje zpět na pokojovou teplotu, ztratí svou načechranou strukturu. U mléka a jogurtů zase dojde k oddělení tuku od vody, což platí i u smetany a majonézy. Tvrdé sýry, ideálně v nastrouhané formě, ale můžete zmrazit bez obav. (Zdroj: www.realsimple.com)
V mrazáku by potraviny také měly být přehledně srovnány. Ušetříme tak místo a vyhneme se znehodnocení jídla.
Smažená jídla
Zbytky od nedělního oběda nebo nedojedená letní svačina z koupaliště by v mrazáku také neměla skončit. Strouhanka totiž do sebe nasaje vlhkost a po rozmrazení budete mít z trojobalu kaši.
Maso, které jste již rozmrazili
Toto je naprostý základ, jak si uchovat zdraví. Rozmrazené maso může totiž přilákat bakterie rychleji než to, které nikdy v mrazáku nebylo.
Těstoviny a rýže
Toto asi zažil každý z nás. Bylo mu líto vyhodit zbytek přílohy, ale po rozmrazení dostal jen neurčitou kaši pochybné chuti. Z rýže si raději vyrobte zdravou svačinku jako nákyp nebo mléčnou rýži. Těstoviny můžete použít do salátu, zapéct je, nebo si k nim vyrobit omáčku.
Omáčky a koření
Lahodné smetanové omáčky na bázi mléka a smetany do mrazáku také nepatří. Po rozmrazení byste dostali hrudkovitě-vodnatou hmotu bez chuti. Také koření jako česnek, cibule, paprika, pepř, hřebíček, vanilka a kari by se v mrazu neměly uchovávat. Změní totiž svou chuť od zatuchlé po hořkou. (Zdroj: www.rd.com)