Bezinky se samozřejmě zpracovávaly i jinak, a tím nejjednodušším způsobem bylo sušení. Sušené plody se používaly nejen na čaj a do odvarů, ale přidávaly se také do jídel a při pečení do chleba.Bohužel, velmi prospěšné, avšak málo sladké bezinky vystřídaly jiné plody, které však zázračným bezinkám nesahají ani po kotníky, a to především co se týče jejich léčivých účinků.
Začněme třeba bezinkovou marmeládou. S výrobou vám poradí videopříspěvek z YouTube kanálu Prozdravi.cz
Jako od babičky
A jak je to tedy s těmi povidly? Jak známo povidla jsou někde mezi sušením a marmeládou. Z omytých a otrhaných plodů se zahříváním redukuje voda na minimum. Díky tomu je možné uchovávat produkt velmi dlouho. Tam, kde není voda, se také nedaří bakteriím, plísním a mikroorganismům, které mohou stát za kažením potravin.
Skořice a hřebíček
Co se týče bezinek, jsou to plody sice význačné pro zdraví, nicméně trpké a nahořklé. Aby byla taková povidla poživatelná a vhodná pro použití do buchet a podobně, bude třeba udělat víc než jen zredukovat množství vody v nich. Zatímco u sladkých plodů to není nutné, bezinky si vyloženě říkají nejen o přidání cukru, ale také trochu koření. Na jedno kilo otrhaných a opraných uzrálých plodů bezinek budete potřebovat půl kila cukru, 2 lžičky mleté skořice a 1 lžičku mletého hřebíčku. Bezinky s cukrem je třeba vařit asi jednu hodinu na středním žáru a za stálého míchání. Až na konci vaření přidejte také koření.
Vždy čistá lžíce
Čisté sklenice nebo krabičky plňte ještě horkými povidly a dobře uzavřete. Pokud je hmota dobře zredukovaná, nehrozí kažení. Nicméně je vhodné uskladnit nádoby v chladnu a suchu, pokud budete odebírat jen část povidel, pak používejte vždy čistou lžíci. Potom vám i načatá sklenice povidel vydrží dlouho a nezačne plesnivět nebo se jinak kazit.
Související články
Zdroje: www.bylinyprodusi.cz, vseokoreni.cz