Na co bychom si měli dát pozor, než nějaké to vajíčko koupíme? Důležité je nenechat se zlákat cenou, ale podívat se i na údaje uvedené na obalu, především na datum spotřeby. Z obchodu bychom si neměli odnášet vejce špinavá, nakřáplá, se znaky plísně nebo jinak poškozená.
V kuchyni používáme syrová vejce pouze kontrolovaná. Žloutky a bílky do polev, krémů a nepečených sladkostí raději šleháme s cukrem ve vodní lázni.
Za opravdu čerstvá vejce lze označit taková, která slepice snesly před méně než deseti dny. Poté je odborníci doporučují používat k vaření a pečení.Trvanlivost vajec je 28 dní po snesení.
Co prozradí etiketa na obalu?
Jakostní třída znamená
- čerstvá vejce značená Extra A: musí být vytříděna do 2 dnů a smějí se prodávat jen 7 dní, pak se musí páska s nápisem Extra A odstranit a dál vejce prodávat jako třídu A
- čerstvá vejce A: tříděná konzumní vejce
- vejce B: netříděná směs malých i velkých vajec; která mohla být chladírensky skladovaná nebo konzervovaná
Údaje o výrobci a vejcích umožní identifikovat výrobce.
Písmena S, M, L, XL označují hmotnostní skupinu. Vejce nejmenší skupiny S mají méně než 53 gramů, největší XL mají přes 73 gramů.
Na etiketě rovněž musí být označena doba minimální trvanlivosti a upozornění spotřebiteli, aby uchovával vejce při teplotě 5 až 8 °C. Pokojová teplota, ale i mráz vejcím škodí. I ve stánku v tržnici se nám musí dostat jasné informace, odkud vejce pochází, z jaké země bylo dovezeno. Nutné také je, aby prodejce dodržel skladování v patřičné teplotě, aby tedy v létě měl k dispozici chladničku a v zimě vejce chránil před mrazem. Na skořápce musí být razítko s označením původu a někde na stánku cedulka s datem spotřeby a velikostní třída.
Mýty o vejcích
Vejce s tmavším žloutkem jsou zdravější...
Není to pravda, barva žloutku nemá jiný efekt, než je zabarvení těsta při pečení nebo výrobě těstovin. Je to výpověď o tom, jakou měla slepice výživu − čím víc zeleného, tím lepší vybarvení žloutku.
Domácí vejce od babičky jsou lepší...
Protože domácí chov slepic není pod veterinární kontrolou, není ani přesně známo, co všechno slípky sezobnou, nemusí to být pravda...
Vejce jsou nezdravá, protože obsahují velké množství cholesterolu...
Podle nejnovějších výzkumů se ukazuje, že jedno až dvě vejce denně zdravému člověku nemohou škodit.
Ivana Skokanová, foto Shutterstock
Čtenářské tipy
Jak poznat stáří vejce
Ve sklenici s vodou
- Zcela čerstvé vejce: Vzduchová komora je ještě malá a vejce relativně těžké. Proto čerstvé vejce klesne rychle ke dnu a zůstane ležet naplocho
- Sedm dnů staré vejce: Vzduchová komora se již zvětšila, vejce se pomalu postaví na špičku
- Dva až tři týdny stará vejce: Vzduchová komora se natolik zvětšila, že vejce stojí na špičce a vyplave k hladině
Při rozklepnutí
- Čerstvé vejce: Žloutek je téměř ve tvaru koule a dokola ho stejnoměrně obklopuje kompaktní bílek.Čím je vejce starší, tím víc se rozběhne do plochy
- Sedm dnů staré vejce: Žloutek se pomalu sesouvá k okraji bílku. Bílek je tekutější.
- Dva až tři týdny staré vejce: Žloutek je velice plochý, bílek se rozbíhá do šířky a působí vodnatým dojmem.
Kamila Kováčová, Nový Bor
Méně známé triky
- Vodu z vařených vajec (pokud není osolená nebo s octem) nevyléváme. Po vychladnutí s ní zaléváme květiny. Obsahuje spoustu minerálů.
- Pikantní vejce připravíme tak, že je oloupaná ponoříme na 24 hodin do láku od okurek.
- Míchaná vajíčka jsou chutnější, když do nich před dosmažením vmícháme trochu mléka nebo smetany
- Rozšleháme-li do vajíčka na obalování několik kapek oleje, bude strouhanka na pokrmu lépe držet.
Eliška Pospíšilová, Praha
Recepty
Vaječné krokety
Potřebujeme
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 3 polévkové lžíce strouhaného sýra ¨
- mouku, vejce a strouhanku na obalení
na bešamelovou omáčku
- 2 polévkové lžíce másla
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- sůl, pepř, muškátový oříšek a citronovou šťávu
Jak na to
V rendlíku rozpustíme máslo a za stálého míchání přidáváme mouku, pomalu přiléváme mléko a vaříme asi 5 minut. Osolíme a okořeníme, nakonec přidáme citronovou šťávu.
Vejce nakrájíme nadrobno a smícháme s omáčkou a strouhaným sýrem. Z hmoty vytvoříme malé krokety, obalíme je v trojobalu a opečeme dozlatova.
Eliška Pospíšilová, Praha 4
Labužnická vejce
Potřebujeme
- 8 vajec vařených natvrdo
- 25 g másla
- 1 menší cibuli
- hořčici
- sůl
- kapie
- černý kaviár
Jak na to
Vejce oloupeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s máslem. Přidáme lžičku kremžské hořčice, drobně pokrájenou nebo nastrouhanou cibuli a dle chuti osolíme. Žloutkovým krémem naplníme bílky, ozdobíme plátkem kapie a kaviárem. Jako variantu můžeme místo hořčice použít strouhaný křen.
Vladimír Chaloupka, Kladno
Zapečené brambory s vejci
Potřebujeme
- 1 kg brambor
- 5 až 10 vařených vajec
- 200 g cibule
- grilovací koření, sůl
- olej
- šlehačku
- 100 ml mléka
- kousek tvrdého sýra na strouhání
Jak na to
Studené vařené brambory nakrájíme na kostičky, stejně jako vařená vejce. Cibuli pokrájíme na nudličky a na oleji ji trochu osmažíme.
Do olejem vymazaného pekáčku vložíme polovinu uvařených pokrájených brambor, jemně poprášíme grilovacím kořením, poklademe vrstvou krájených vajec, přidáme cibulku, osolíme, navrch dáme druhou polovinu brambor, kterou opět posypeme grilovacím kořením nebo kořením na hranolky. Zalijeme šlehačkou rozmíchanou s mlékem a vložíme asi na třicet minut do vyhřáté trouby zapéct.
Nakonec brambory posypeme strouhaným sýrem, který necháme roztavit. Na talíři porce posypeme sekanou natí z jarní cibulky. Podáváme se zeleninovým salátem.
Helena Faltová, Ronov
Vejce ve voňavé omáčce
Potřebujeme
- 8 vajec natvrdo
- 3 cibule
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1 konzervu rajských jablíček
- sůl, bílý pepř
- 1 lžičku provensálského koření
- 2 polévkové lžíce škrobové moučky
- polovinu kelímku smetany
Jak na to
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, přidáme rajská jablíčka, osolíme, opepříme, dochutíme provensálským kořením. Dusíme asi 10 minut.
Poté zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a nakonec zjemníme smetanou.
Půlky vařených vajec vložíme do omáčky a necháme je prohřát.
Podáváme s vařenými brambory posypanými petrželkou.
Eliška Pospíšilová, Praha
Vaječný salát
Potřebujeme
- pekingské zelí
- vejce natvrdo
- kousek tvrdého sýra
- majonézu
- jogurt
- sůl, pepř
Jak na to
Zelí nakrájíme na nudličky, vejce na kostičky, sýr nastrouháme nahrubo. Vše promícháme a zalijeme zálivkou smíchanou z majonézy a jogurtu v poměru 1:1. Dle chuti osolíme a opepříme.
Anna Paroubková, Všeruby
Salát s vaječnou zálivkou
Potřebujeme
- 2 vejce natvrdo
- 1 pevný hlávkový salát
- 4 rajčata
- 1 červenou cibuli
- 3 snítky bazalky
- nať kořenové petržele
- kousek pažitky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci bílého vinného octa
- 1 a 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy";i:10;s:51:"sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetku cukru
Jak na to
Listy omytého a osušeného salátu natrháme na kousky a rozdělíme na čtyři talíře. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky a naaranžujeme kolem salátu. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka, rozdělíme je na kroužky a nasypeme na salát.
Vejce oloupeme a rozkrájíme je na drobné kousky. Omyté bylinky nasekáme najemno.
Zálivka
Olivový olej, vinný ocet a citronovou šťávu rozšleháme v misce metlou, přimícháme vajíčka a bylinky. Nakonec zálivku opepříme, osolíme a osladíme a nalijeme ji na porce salátu. Podáváme s čerstvým tmavým chlebem.
Lahůdková vejce
Potřebujeme
- 400 až 500 g bramborového salátu
- 4 vejce natvrdo
- 150 g šunky nebo jiné uzeniny (část pokrájené na nudličky)
- 150 g plátkového sýra
- hlávkový salát
- rajčata na ozdobu
na dresing
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 lžíci strouhaného křenu
- citronovou šťávu
- mletý bílý pepř, sůl
Jak na to
Nejprve si připravíme dresing tak, že smícháme všechny ingredience. Na talířky naaranžujeme listy salátu a na ně dáme po kopečku salátu bramborového. Do jejich středů vložíme vejce, rozkrojená na polovičky, přelijeme je křenovým dresingem a posypeme kousky šunky. Po stranách ozdobně poskládáme plátky šunky a sýra. Podáváme s bílým pečivem.
Viera Plankova, Kysucké Nové Město