Pracny neboli medvědí tlapky je kakaové cukroví, které patří mezi ty nejstarší v Čechách. Jejich historie spadá až do 16. století, kdy se začalo péct cukroví ve tvarech připomínající zvířata. Ty totiž podle pohanů měly za úkol ochránit rodinu, dům i zvířata. O něco později, přesně řečeno v 19. století, se pracny objevily v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.

Správné vymazání formiček

Formičky před pečením pracen musíte náležitě vymazat. Rozehřejte si proto tuk a pomocí mašlovačky formičky důkladně vymažte ve všech záhybech. Druhou možností je použití oleje ve spreji, kterým stačí všechny formičky postříkat a pak se již můžete pustit do samotného plnění těstem.

Starodávný recept na pracny

Budete potřebovat 130 g másla, 150 g hladké mouky, 120 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, půl lžičky mleté skořice, špetku mletého hřebíčku, lžíci kakaa a jedno vejce. Veškeré ingredience smíchejte dohromady tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Nyní nechte těsto odležet. Postačí klidně 30 minut, avšak když ho necháte v lednici přes noc, určitě se to pozitivně projeví na výsledku.

Tvarování těsta do formiček

Naše babičky každý kousek těsta před plněním do formiček ještě obalilovaly ve slabé vrstvičce mouky, aby se k formičkám nepřilepilo. Můžete to udělat, ale nemusíte.

Kousek těsta dejte vždy doprostřed formičky a palci ho přitiskněte k okrajům. Uprostřed vám tak vznikne důlek. Je lepší plnit formičky pouze do poloviny, protože těsto při pečení nabyde a v případě plnění až po okraj by se vám po upečení pracny špatně vyklepávaly.

Pečte v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 7 minut.

Vyklepávejte ještě horké

V tomto kroku je velmi důležité, abyste pracny po chvilce odpočinku vyklepli, dokud budou ještě teplé. Nechte proto pracny po vyndání z trouby pár minut jen trošku vychladnout a poté je hned vyklepněte. Jestliže se vám nevede, zkuste formičkou jemně klepnout o tvrdou podložku. Pracna by se tak měla uvolnit.

Nakonec už jen stačí pracny obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, poskládat do krabičky a doufat, že vydrží až do Vánoc nesnědené.

Náš tip

Na jiný způsob přípravy tohoto tradičního vánočního cukroví se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: recepty.cz, jimeto.cz, jsmekocky.cz, eshop.tescoma.cz