Na 14 tyčinek potřebujeme
- 2 lžíce slunečnicových semen
- 2 lžíce dýňových semen
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 banány o celkové hmotnosti 300 g včetně slupky
- 100 g másla
- 3 lžíce zlatého sirupu (je ze třtiny, často ho používá anglosaská kuchyně, lze ho nahradit javorovým sirupem, řídším medem aj.)
- 50 g prosných vloček
- 100 g ovesných vloček
- 100 g nahrubo nasekaných vypeckovaných sušených datlí
Jak na to
- Troubu předehřejeme na 180 °C (plyn stupeň 4). Vymastíme pekáč o rozměrech 28x18x4 cm a dno vyložíme papírem na pečení.
- Slunečnicová, dýňová i lněná semena nahrubo nasekáme. Banány oloupeme a trochu rozmačkáme.
- Máslo rozpustíme v rendlíku a vmícháme do něj zlatý sirup. Přidáme nasekaná semena a rozmačkané banány, stejně jako ovesné i prosné vločky a datle. Vše důkladně promícháme, upravíme do připraveného pekáče a vršek uhladíme.
- Pečeme asi 30 minut do zlatohněda. Necháme pět minut chladnout v pekáči, potom nožem naznačíme čtrnáct tyčinek a necháme vychladnout. Tyčinky lze ve vzduchotěsné dóze uchovat až dva dny.