Na 14 tyčinek potřebujeme

  • 2 lžíce slunečnicových semen
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 banány o celkové hmotnosti 300 g včetně slupky
  • 100 g másla
  • 3 lžíce zlatého sirupu (je ze třtiny, často ho používá anglosaská kuchyně, lze ho nahradit javorovým sirupem, řídším medem aj.)
  • 50 g prosných vloček
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g nahrubo nasekaných vypeckovaných sušených datlí

Jak na to

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C (plyn stupeň 4). Vymastíme pekáč o rozměrech 28x18x4 cm a dno vyložíme papírem na pečení.
  2. Slunečnicová, dýňová i lněná semena nahrubo nasekáme. Banány oloupeme a trochu rozmačkáme.
  3. Máslo rozpustíme v rendlíku a vmícháme do něj zlatý sirup. Přidáme nasekaná semena a rozmačkané banány, stejně jako ovesné i prosné vločky a datle. Vše důkladně promícháme, upravíme do připraveného pekáče a vršek uhladíme.
  4. Pečeme asi 30 minut do zlatohněda. Necháme pět minut chladnout v pekáči, potom nožem naznačíme čtrnáct tyčinek a necháme vychladnout. Tyčinky lze ve vzduchotěsné dóze uchovat až dva dny.