Původní recept na vídeňský štrúdl

Jednoduše štrúdl jak má být! Tento štrúdl je z tenoučkého, skoro nudlového těsta, s báječnou máslem provoněnou nádivkou. Recept ve své podstatě není náročný, ale vytáhnout těsto tak, aby bylo až průhledné, umí dnes už jen málokdo. Podívejte!

Původní vídeňský recept představila na svém kanálu Martha Stewart, která platí ve Spojených státech za dokonalou hospodyni, hostitelku a také odbornici na všechno okolo domova:

Zdroj: Youtube

Těsto na vídeňský jablečný štrúdl

Začněme přípravou těsta, na které budete potřebovat 200 g bílé mouky a trošku na pomoučnění válu, 1 vejce, 1 lžíci oleje, vlažnou vodu a špetku soli.

Mouku a sůl promíchejte metlou nebo rovnou mixerem v hlubší misce a v hrnečku vidličkou rozmíchejte vejce s olejem a pak doplňte do dvou třetin hrnku vlažnou vodou. Následně smíchejte obsah hrnečku s moukou a solí v míse.

Na vymíchání těsta použijte robot nebo mixér s háky. Po zhruba pěti minutách pomalejšího hnětení mírně zvyšte otáčky a pokračujte dalších pět minut.

Dobře promíchané hladké těsto přemístěte na vál, a ještě chvilku hněťte rukama. Pak vypracovaný bochníček vložte do olejem potřené misky, bochníček alespoň jednou v míse otočte, aby byl ze všech stran mírně pomaštěný od oleje. Přikryjte potravinářskou folií a nechte odpočívat minimálně hodinu.

Famózní jablečná náplň

Na náplň si přichystejte 1 kilo jablek nakrájených nebo nastrouhaných na jemné plátky. Dále budete potřebovat půl hrnku cukru, jednu lžičku mleté skořice, půl hrnku rozinek, stejné množství nasekaných vlašských ořechů, osminku másla a půl hrnku strouhanky. Po ruce si nechte také olej a mouku, na posypání potom moučkový cukr.

Jablka, cukr, skořici a rozinky dejte do rendlíku, přidejte půl deci vody a přiveďte k varu. Míchejte a na mírném žáru povařte zhruba 5 minut. Poté přidejte na intenzitě zahřívání a vařte asi dvě minuty, dokud nezačne směs houstnout. V tom okamžiku směs odstavte ze sporáku, přemístěte do misky a přidejte nasekané ořechy. Náplň promíchejte a nechte vychladnout.

Opražená strouhanka

Tři lžíce másla rozehřejte v rendlíku a pak slijte do misky bokem. Pak stejně rozehřejte i zbytek másla, přidejte do něj strouhanku a asi pět minut míchejte, aby se strouhanka pěkně opražila. Také stouhanku odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.

Správně zavinout...

Tento štrúdl je vhodné zavinout z dobře vyváleného, velkého a velmi tenkého plátu těsta. Proto si pod něj dejte ubrus nebo velký kus textilu, přes který budete schopni natahovat a vytahovat těsto do stran nejen za pomoci válečku, ale také rukama. Jak taková práce vypadá, se můžete podívat ve videopříspěvku Marthy Stewart.

Vyválené těsto potřete nebo smáčejte rozpuštěným máslem. Pak začněte vršit nádivku, ale ne hned ke kraji, ale zhruba 10 až 15 cm od ní. Začněte máslovou strouhankou a pak jablky.

Vytvořte z nich dlouhý obdélník, který napřed zakryjete oním deseti až patnácticentimetrovým okrajem a pak zvedáním ubrusu necháte náplň zabalit se do zbytku těsta. Takto vytvořené nohavici štrúdlu zabalte konce směrem pod něj, přemístěte ji na plech a potřete máslem.

Nezapomeňte na prostřihy

Před pečením udělejte do nohavice prostřihy nebo dírky, aby mohla horká pára ze štrůdlu unikat a neroztrhnul se. Štrúdl pečte zhruba půl hodiny, dokud nezezlátne při teplotě 200 °C.

Související články

Zdroje: marthastewart.com, lilvienna.com