Ačkoliv se podle kalendáře můžeme na adventní dny zatím jen těšit, nic nebrání tomu, abyste provoněli svou domácnost příjemnou vůní perníčků, jejichž lahodnou chuť ocení nejen děti, ale i všichni dospělí. Tento druh sladkého cukroví je ideální pro listopadové návštěvy a chvíle pohody a hodí se nejen k čaji, ale i k dobré kávě. Výhodou předvánočních perníčků je i to, že je nemusíte nechat rozležet, protože jsou okamžitě měkké.
Jak připravit podzimní perníčky s dřevěným vzorem? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Perníčkování:
Potřebné ingredience
Na přípravu těsta si připravte 100 g másla, 2 až 4 vrchovaté lžíce medu, 2 vejce, 140 g moučkového cukru, 400 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky holandského kakaa, mouku na posypání a 1 vejce na potření. K přípravě polevy budete potřebovat 1 vaječný bílek, 180 gramů moučkového cukru, 1 lžičku bramborového škrobu, trochu citronové šťávy a špetku soli.
Příprava těsta
Nejprve rozehřejte máslo v kastrůlku a promíchejte jej s medem. Následně vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny a postupně do této směsi zašlehávejte máslo s medem. Pak si prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně zapracujte po malých dávkách do vaječné pěny. Nakonec vypracujte hladké těsto a vložte jej alespoň na půl hodiny do lednice.
Tvořte perníčky
Po uplynutí stanovené doby vyjměte těsto z chladničky a rozdělte jej na dvě poloviny. Z každé vyválejte na pomoučněné pracovní ploše plát silný asi tak 3 milimetry a vykrájejte z něj perníčky dle své fantazie nebo pomocí formiček. Pak je vyskládejte na plech předem vyložený pečicím papírem.
Můžete začít péct
Následně vložte plech s perníčky do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů Celsia a pečte po dobu asi 10 až 12 minut do zlatova.
Chcete perníčky s leskem?
V případě, že chcete, aby byly perníčky krásně lesklé, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem pomocí silikonové nebo péřové mašlovačky. Pak nechte vychladnout.
Zdobení polevou
Nejprve si připravte polevu. Prosejte dvakrát cukr a postupně ho zašlehávejte do bílku společně se škrobem a citronovou šťávou. Zvolené množství cukru záleží vždy na velikosti použitého vajíčka a požadavku, jak chcete mít polevu hustou. Když ji máte hotovou, nandejte ji do cukrářského sáčku s tenkou zdobící špičkou a jednotlivé perníčky ozdobte dle své fantazie.
Tip na závěr
V případě, že nemáte na zdobení polevou čas, nebo se necítíte dostatečně zruční, lze do perníčků naříznout nožíkem zimními motivy, anebo je ozdobit oříškem či mandlí.
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.novinky.cz