Kdo má rád dobrý chléb namazaný ochuceným máslem nebo pomazánkou a obložený sýry či uzeninami a zeleninou, může si ho připravit v neobvyklé podobě jako chlebový dort. Podívejte se jak postupovat.
Potřebujeme
Základem neobvyklého dortu je kulatý bochník chleba.
Dále potřebujeme různé druhy
- pomazánek,
- paštik,
- ochucených másel,
- tence krájených sýrů,
- krájených uzenin, jako je
- šunka,
- moravské maso,
- uherák,
- čabajka a další.
A samozřejmě fantazii.
obrázek z archivu ireceptar.cz
Jak na to
Bochník rozřízneme na pláty silné asi centimetr. Rozříznout celý bochník není úplně jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.
V každém případě to chce dlouhý ostrý nůž, trochu šikovnosti a spoustu opatrnosti.
Čím tenčí plátky se nám podaří nařezat, tím více různých chutí můžeme do dortu vložit.
![]() |
![]() |
![]() |
Jednotlivá patra potíráme pomazánkami a obkládáme salámy a sýry a skládáme na sebe. Pro lepší soudržnost dortu potřete spodek plátu rostlinným máslem. | Přečnívající okraje sýrů, uzenin a dalších náplní nakonec odřízneme, dortík zatížíme, aby se jednotlivá patra co nejvíc spojila, a dáme ho na několik hodin do lednice ztuhnout. | Vršek naplněného bochníku potřeme nadýchanou pomazánkou nebo slanou šlehačkou a ozdobíme. Podáváme jako klasický dort, rozřezaný na klínky. |