Čím je přepuštěné máslo tak jedinečné?

Jeho kouzlo tkví hlavně v dlouhé trvanlivosti. Takto upravené máslo vydrží uskladněné v uzavřené nádobě i několik měsíců. Jeho konzervační vlastnosti jsou oproti obyčejnému máslu více než skvělé. Je konzervováno samo sebou, netřeba nic přidávat. Je tak ideální pro všechny, kterým obyčejné máslo rychle žlukne.

Tím, že šmolc neobsahuje pevné mléčné části, jej můžeme používat při vyšších teplotách. Bod zakouření se proti obyčejnému máslu zvýší o desítky stupňů. Z původních 150-180 °C se tuk začne přepalovat až při 200-250 °C. Předčí tak i oleje, které mají bod zakouření kolem 150 °C. Šmolc tudíž zůstává déle stabilní a můžeme si na něm občas něco lahodného usmažit - zvlášť oblíbené je pro smažení masopustních koblih nebo bavorských vdolečků.

Další výhodou je, že přepuštěné máslo obsahuje 99,8 % mléčného tuku. Je tak vhodné pro lidi, kteří trpí alergií na mléčné výrobky, neobsahuje totiž téměř žádné mléčné bílkoviny, které jsou pro plno lidí kamenem úrazu. Neobsahuje ani laktózu, mohou ho teda i lidé s laktózovou intolerancí. Přitom má pořád stejnou, lahodou máselnou chuť.

Příprava je snadná

Stačí na středním plameni rozpustit 500 g (či více, podle toho kolik přepuštěného másla chcete vyrobit) nesoleného másla. Nechte ho bublat, za chvíli by mělo pěnit a prskat. Na povrchu se začne tvořit bílá mapa, to se zrovna oddělila mléčná bílkovina a začala se srážet. Nezapomínejte míchat, aby se vám máslo nespálilo. Poznali byste to podle oříškové vůně a zhnědnutí.

Sraženinu bílkoviny posbírejte a až bude máslo čisté a přestane prskat, stáhněte ho pryč z ohně. Pak už jen stačí počkat na zchladnutí a přecedit ho do sklenice, ve které ho chcete uskladnit. Sklenici pevně uzavřete víčkem a tuk schovejte do chladu. To je vše. Přepuštěné máslo při vhodném skladování vydrží až několik měsíců.

Šmolc není ghí

Zajímavostí je, že v Indii používají něco podobného. Určitě už jste někdy slyšeli o tzv. ghí (ghee). V Indii, kde vzniklo, se používá prakticky v každém tradičním místním jídle. Je také součástí ajurvédské medicíny. S naším přepuštěným máslem je často spojováno a mnohdy i zaměňováno. Je mezi nimi ale zásadní rozdíl. Ghí se vaří déle než přepuštěné máslo, mléčná sušina u něj začne karamelizovat. Jeho barva je zlatavější, než u přepuštěného másla a ucítíte právě tu lehkou ořechovou vůni. Máslo ale není spálené.

Ghí má oproti normálnímu máslu pozitivní účinky na lidské tělo. Na rozdíl od běžného tuku snižuje cholesterol a dokáže dokonce posílit lipoproteiny, které jsou důležité při boji se srdečními onemocněními. Mezi jeho další pozitivní účinky patří regenerace buněk, podporování látkové výměny aj.