Nejsou na to potřeba ani žádné zvláštní pomůcky nebo ingredience, vystačíte s tím, co máte běžně doma. Základem jsou brambory, jogurt a vaječný bílek.

Syrové brambory jsou skutečně účinným prostředkem, jak udělat z přesoleného jídla opět poživatelné. Do nešťastné polévky přidejte syrový brambor nakrájený na kolečka a povařte 15 minut. Bramborové plátky nasáknou přebytečnou slanost, poté je stačí vyhodit. Ten samý princip můžete uplatnit u omáčky, tam je lepší syrový brambor nahrubo nastrouhat a povařit zhruba 10 minut. Omáčku potom přeceďte. Pokud nemáte brambory, lze stejným způsobem použít mrkev, petržel nebo tmavý chleba.

Přesolený vývar lze zachránit i přidáním tří až čtyř syrových bílků. Ty nechte v polévce srazit, navážou na sebe sůl a poté je opatrně vyjměte, případně můžete vývar přecedit. Kdyby to byla skutečně solná katastrofa, můžete použít nejprve bramborový trik a poté ještě doladit bílky.

Další záchrana se skrývá v kelímku se zakysanou smetanou nebo krémovým bílým jogurtem. Přidáním těchto ingrediencí výrazně zmírníte slanost například omáček nebo krémových polévek.

Další surovinou, kterou můžete při záchraně přesoleného jídla použít, je cukr. Ač to zní trochu zvláštně, za vyzkoušení to rozhodně stojí. Dejte kostku cukru na lžíci a ponořte pomalu do polévky, jakmile se začne rozpouštět, vyndejte. To můžete podle potřeby opakovat. Cukr pohltí přebytečnou sůl.

Přesolené zeleninové polévce můžete pomoct nasypáním většího množství nasekané zelené petrželky. Ta zamaskuje slanou chuť, a navíc polévce dodá užitečné minerály a vitaminy.

Poslední tip se spoléhá na metodu ředění – pokud jsou omáčka nebo polévka kromě přílišné slanosti i hodně husté, můžete je naředit trochou vody, takže se zlepší konzistence i sníží koncentrace soli. Případně můžete uvařit ještě jednu dávku jídla, tentokrát zcela bez soli, potom obě dávky smíchat a ještě chvilku povařit, aby se chutě i slanost rozložily a upravily na tu správnou míru.

Zdroj: recepty.blesk.cz