Jistě už se vám také někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a museli jste vyhodit celé jídlo. Teď už to tak být nemusí, známe totiž několik triků, jak zachránit situaci. Nebojte se, nepůjde o žádnou alchymii, postup je jasný a snadný.
První možností, jak zachránit přesolené jídlo, je použít bramboru. Nakrájejte ji na plátky či kousky a vařte v polévce nebo omáčce asi čtvrt hodiny. Pak ji vylovte nebo v případě omáčky přeceďte přes sítko. Polévka či omáčka by se měly slanosti zbavit a vy byste si měli pochutnat.
Pokud nemáte doma bramboru, podobnou službu vám udělá i celer nebo mrkev. Vždy však zeleninu nakrájejte na kousky, lépe do sebe vtáhne sůl.
Vyzkoušejte vaječné bílky i kořenovou zeleninu
Starým trikem jsou i vaječné bílky. Ty vám pomohou zachránit přesolenou polévku. Vlijte čtyři bílky do vroucí polévky, nechte je srazit a následně polévku přeceďte.
V lednici také máte určitě jogurt nebo smetanu. Tyhle mléčné výrobky zjemní omáčku či krémovou polévku a vytáhnou z ní sůl. Také ztlumí případnou pikantnost, když to přeženete s pepřem či chilli.
Pomůže i černý chléb, ideálně pak kůrky. Odkrojte tedy patky a vhoďte je do polévky či omáčky a nechte asi čtvrt hodinky povařit. Chleba funguje hlavně u omáček, dokáže vsáknout téměř polovinu soli, co je v jídle.
Někdy dokáže pomoci i kostkový cukr
Někdy lze zkusit i cukr. Možná tomu nevěříte, ale pokud máte doma kostky, vždy jí do pokrmu hoďte a hned, co se začne rozpuštět, ji vyjměte a vyhoďte. Několikrát postup zopakujte. Kostka cukru na sebe naváže slanost a je nutné ji hned vyndat, než dá do pokrmu sladkost, kterou nepotřebujeme.
Když už je vážně zle, vyzkoušejte první tři postupy najednou. Začněte povařením brambor, pokračujte bílky a nakonec ještě nalijte smetanu. Aby tohle nezabralo, to už byste museli do jídla vysypat opravdu celou slánku.