Zdroje: electropiknik.cz, sever.rozhlas.cz

Upéct zajímavý a chutný moučník může být leckdy pořádně tvrdým oříškem. Pokud chcete své blízké ohromit i něčím jiným než jen bábovkou, perníkem anebo ovocným koláčem, vsaďte na úžasné prezidentské řezy. Jejich název mluví jasně. Jsou tak chutné a krásné na pohled, že byste se nemuseli stydět je servírovat ani samotnému prezidentovi.

Prezidentské řezy je možné připravovat v několika variantách. Tu jednodušší, ve které se namísto krému vsází na marmeládu, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Nadýchaný korpus

Do mísy vyklepněte 6 celých vajec a vyšlehejte je do husté pěny se 120 gramy moučkového cukru. Pak do směsi pomalu zašlehejte horkou kávu připravenou ze 3 lžiček instantní kávy a 8 lžic vroucí vody. V jiné míse promíchejte 120 gramů polohrubé mouky, 2 lžíce hořkého kakaa a 1 lžíci kypřicího prášku. Obě směsi nakonec spojte a přidejte do těsta ještě 2 lžíce oleje.

Těsto pak nalijte do vyššího plechu o velikosti 35 x 25 centimetrů. Plech ještě předtím vystelte pečicím papírem. Korpus pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 10 minut. Po upečení ho nechte zcela vychladnout.

Pudinkový krém se zakysanou smetanou

Jakmile korpus vychladne, můžete se pustit do přípravy krému. Nejdříve si z 1/2 litru mléka, 2 balení kávového pudinkového prášku a 3 lžic krupicového cukru uvařte pudink. Pokud neseženete kávový pudink, použít můžete i například čokoládový či karamelový. Počkejte, dokud pudink nevychladne. Ušlehejte 200 gramů másla se 3 lžícemi moučkového cukru a 2 lžičkami instantní kávy. Do másla pak pomalu zašlehejte i vychladlý pudink a také 200 gramů zakysané smetany a 2 lžíce rumu. Pudinkový krém naneste rovnoměrně na korpus.

Hustá šlehačka

Poslední vrstvu řezů tvoří obyčejná šlehačka. Tu si poctivě ušlehejte doma ze 2 kelímků 40% smetany ke šlehání. Mísu, ve které budete šlehačku šlehat, dejte nejdříve vychladit alespoň na 20 minut do mrazáku. Uvidíte, že půjde šlehání lépe od ruky a šlehačka bude krásně držet. Šlehačku natřete na řezy. V úplném závěru ještě řezy ozdobte. Na to postačí zhruba 100 gramů hořké čokolády, kterou rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní 2 lžičky oleje. Rozpuštěnou čokoládu ledabyle nastříkejte na řezy a je hotovo. Ještě se ale do řezů nepouštějte. Aby se všechny chutě krásně propojily, uložte řezy alespoň na 2 hodiny do chladničky. A pak už konečně vychutnávejte.

Související články