Volarské šátečky

Příprava: 45 minut + kynutí
Pečení: 15–20 minut

Kvásek
100 ml vlažného mléka
1 lžička krupicového cukru
21 g droždí (½ kostky)

Těsto
100 ml mléka
2 vejce
500 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce krupicového cukru
100 g rozpuštěného másla
mouka na pomoučení
máslo na přelití

Náplň
300 g měkkého tvarohu (z kostky)
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli

1. Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek

2. V mléce rozšlehejte 1 vejce. Prosátou mouku osolte, přidejte cukr, mléko s vejci, vlahé máslo a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 30 minut na teplém místě kynout.

3. Tvaroh rozmíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem a zlehka osolte.

4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 5 mm, rozkrájejte ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a do jejich středu dejte tvarohovou náplň. Oba protilehlé cípy složte dovnitř, přimáčkněte a nechte ještě zhruba 10 minut kynout.

5. Šátečky potřete zbylým rozšlehaným vejcem, zakápněte máslem a pečte 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Hanácké koláče s dvojí nádivkou

Příprava: 1 hodina + kynutí
Pečení: 10–15 minut

Kvásek
42 g droždí (1 kostka)
250 ml vlažného mléka
2 kostky cukru

Těsto
100 g másla
60 g moučkového cukru
½ sáčku vanilkového cukru
2 žloutky + 1 vejce na potření
strouhaná pomerančová kůra
500 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
mouka na pomoučení
směs moučkového a vanilkového cukru na posypání

Náplň
250 g tvarohu v kostce (ne z vaničky)
2 žloutky
1–2 lžíce smetany na vaření
Citronová kůra
50 g moučkového cukru
hrst rozinek
tuzemák podle chuti
povidla nebo hustá pikantní zavařenina

Drobenka
30 g másla
30 g hrubé mouky
30 g krupicového cukru

1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka, oslaďte a nechte vzejít kvásek.

2. V zadělávací míse třete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou zhruba 10 minut. Přidejte vykynutý kvásek, prosejte mouku, osolte a vypracujte těsto. Dobře ho prohněťte, aby se nelepilo ke stěnám mísy ani k vařečce, jemně poprašte moukou a zakryté utěrkou dejte na teplé místo zhruba na 1 hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící namočenou v mouce kousky velké asi jako vejce a klaďte je na pomoučený vál. Každý kousek roztáhněte na placku, doprostřed dejte tvarohovou nádivku a těsto zakulaťte jako bochánek. Zakryté utěrkou nechte ještě zhruba 30 minut vykynout.

4. Vykynuté bochánky klaďte dál od sebe na plech s pečicím papírem. Skleničkou vytlačte do každého bochánku důlek, okraje potřete prošlehaným vejcem a doprostřed dejte povidla nebo zavařeninu.

5. Z másla, hrubé mouky a krupicového cukru vypracujte prsty drobenku. Posypte jí koláče a pečte je 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180°C, až okraje koláčů zrůžoví. Upečené koláče nechte zchladnout a poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Luhačovické převalované šátečky

Příprava: 45 minut + kynutí
Pečení: 15–17 minut

Kvásek
21 g droždí (½ kostky)
2 lžíce krupicového cukru
50 ml vlažného mléka

Těsto
420 g hladké mouky
250 g másla
špetka soli
3 žloutky +  2 vejce
200 ml smetany ke šlehání (33%)
mouka na pomoučení
moučkový cukr na poprášení

Náplň
200 g tvarohu (z kostky)
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
100 g borůvek

1. Droždí rozdrobte do vlažného oslazeného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.

2. Do mouky rozkrájejte máslo pokojové teploty, lehce osolte, přidejte žloutky, 1 vejce, smetanu a vzešlý kvásek, promíchejte a uhněťte hladké těsto. Hned ho rozválejte na pomoučené ploše, složte natřikrát, opět rozválejte a stejně složte. Celý proces dvakrát zopakujte. Složené těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba 1 hodinu.

3. Tvaroh promíchejte s vejcem a cukrem.

4. Těsto rozválete na pomoučené ploše na plát vysoký zhruba 5 mm, rozkrájejte ho na čtverce o hraně 5 x 5 cm a vyskládejte je na plech s pečicím papírem. Doprostřed každého dejte 1 lžičku náplně, posypte borůvkami, protilehlé okraje složte k sobě a nechte ještě 15 minut kynout. Pečte dozlatova 15 až 17 minut v troubě předehřáté na 180°C. Pocukrujte je až zchladnou.

Tip na kuchařku

V šesti kapitolách ukazuje nejen kynuté koláče, ale i nádherné dorty, záviny, bábovky, řezy, zákusky, pečené pudinky, nákypy a drobné pečivo ke kávě či čaji. K dostání na shop.culinabotanica.cz, 399 Kč.

Související články

Zdroj: časopis Receptář, shop.culinabotanica.cz