Vyměňte hrnec

Za nepříjemný zápach může většinou hrnec, ve kterém se jídlo vařilo, a zbytky, jež v něm zůstaly přichycené na dně. Zbývající pokrm zachráníte tak, že ho přemístíte do nového a čistého hrnce. Dejte si ale pozor, abyste nepřemístili i spálené kousky, které by mohly za to, že se pachuť spáleniny přenese. Tu však můžete potlačit vložením chleba, mrkve, brambory nebo korkové zátky do pokrmu. Malé zachránce ponořte na deset minut a pak je vyjměte a vyhoďte.

Jak zakrýt vůni spáleniny v omáčce

Pokud vaříte omáčku na rajčatové bázi a přichytila se vám, spálenou chuť a vůni potlačíte přidáním 1 čajové lžičky arašídového nebo běžného másla. Dalším doporučením je přidání mléka, jogurtu nebo kokosového mléka. Pokud nechcete měnit barvu omáčky, můžete postupně přisypávat cukr. Docílíte sice sladší, ale méně spálené chuti.

Spálená rýže

Pokud se vám přichytila rýže, její zbývající část přeneste do nového hrnce a přidejte 1-2 lžíce mléka. Rýži zalijte vodou a vložte k ní na deset minut krajíc chleba. Ten by měl absorbovat nepříjemný zápach a chuť. Rýži opět přiveďte k varu. (Zdroj: recipe52.com)

Zachránce alobal

Pokud pečete maso nebo buchtu, je dobré použít na vrchní část alobal. Docílíte, že se rovnoměrně propeče horní i spodní část. Horní část se navíc nebude připékat. Pokud chcete kůrčičku, alobal ke konci pečení sejměte. Pokud se vám však stala nehoda a pokrm jste spálili, odstraňte černou část nožem a opatrně dopečte zbývající.

Zeleninu nevyhazujte

Většina spálené zeleniny může být zachráněna, pokud ji rychle vložíte do ledové vody a necháte ji macerovat až dvě minuty. Přesypte ji do síta a pusťte na ni vodu z kohoutku nebo studenou vodu nalijte do mísy a hrnec se zeleninou do něj ponořte. (Zdroj: www.today.com)