Asi každý na návštěvě zažil, že se ho hostitelka zeptala, jakou chce kávu. Na výběr byla instantní a turek. O instantní kávě se dlouho tradovalo, že je zdraví škodlivá a s kávou nemá nic společného. Avšak pokud nemáme čas, energii nebo místo na pořízení pomůcek na přípravu kávy, je instantní skvělou alternativou. Chcete-li zažít atmosféru kavárny s provoněným vzduchem, jsou tu další pomocníci, jak si domácí pohodu vylepšit.

Nebojte se instantní

Instantní káva se vyrábí dvěma způsoby: suší se buď rozprašováním nebo mražením. Kávová zrna ze rozemelou a buď se extrakt rozprašuje v horkém vzduchu nebo je zmrazen a rozsekán na malé kousky. Obě dvě metody zachovávají kvalitu, aroma a chuť kávy.

Podle různých studií instantní káva obsahuje více antioxidantů než káva zrnková a je méně kalorická. Dokonce také obsahuje méně kofeinu. Šálek rozpustné kávy má 30 až 90 mg kofeinu, zatímco šálek běžné zrnkové kávy zhruba 70-140 mg. Ideální je tedy pro ty, kteří omezují příjem kofeinu.

Některé studie hovoří o tom, že rozpustá káva obsahuje rakovinotvorné akrylamidy. Množství této chemické látky je však ve skutečnosti daleko menší než množství, které běžně přijímáme s potravou. (Zdroj: cs.medlicker.com) Pokud si chcete kávu vychutnat, zalijte ji vodou o teplotě kolem 90 °C. Jen tak kávu nespálíte.

Turka pořádně stlačit

Milujete-li intenzivní chuť turecké kávy, nemusíte se jí vzdávat. Nezalévejte ji hned, ale chvilku počkejte, aby voda měla kolem 93 stupňů. Vařící voda totiž zničí veškerou dobrou chuť.

Pokud ale chcete zůstat zdraví, zkraťte dobu louhování na maximálně čtyři minuty. Po dvaceti minutách se totiž začínají vylučovat látky, které nejsou našemu tělu úplně prospěšné. Jsou to různé třísloviny, karcinogeny a přebytečný kofein, jež dokážou podráždit žaludek. Dobrým krokem je tedy oddělení lógru od zbytku samotného nápoje.

Zdroj: Youtube

Pořiďte si domů sítko nebo známý french press. Namletá zrna zalijte horkou vodou, zamíchejte lžičkou a nechte 4 minuty odstát. Pak zatlačte na síťkový píst. Tím se káva protlačí skrz vodu až na dno, kde pak zůstane kávová sedlina oddělená od vody. Další látky se tak již nemají šanci vyloučit. (Zdroj: kavomil.cz)

Kouzelná moka konvička

Pokud nemáte doma místo na kávovar, můžete si pořídit moka konvičku, která je skvělou alternativou a nezabere tolik místa. Pokud máte rádi vetší hrneček kávy, pamatujte na to již při nákupu. I když si budete vařit kávu jen pro sebe, pořiďte si raději moka konvičku pro 2-4 porce. Z malé konvičky byste totiž získali jen „hlt kávy". Po příchodu domů konvičku rozeberte a vyčistěte.

Pro přípravu moka kávy se hodí spíše tmavší pražené kávy, jelikož moderním, světle praženým zrnům arabiky nesvědčí bod varu. Pak už stačí naplnit vodou spodní část po rysku nebo po ventil, a do sítka nasypat kávu buď čerstvě namletou, nebo mletou kupovanou. Zrna kávy by měla být namleta tak, že budou hrubší než cukr krupice, ale jemnější než krystal.

Kávu neutlačujte, jen sklepněte, aby se srovnala. Poté nasaďte horní díl a sešroubujte. Postavte na plamen tak, aby nepřesahoval spodní okraj konvičky. Až vyjde z konvičky první „láva", ztlumte plamen. Nyní nastává důležitý okamžik: Jakmile konvička vydá typický "plivací" zvuk, tekutina by měla být u ústí hubičky. Ihned konev odstavte z plamene, protože díky tomu nebude káva přepálená. (www.dokonalakava.cz)