Kuřecí maso patří mezi oblíbené suroviny v kuchyni. Nejenže je relativně levné, ale nabízí i pestré využití. Pokud ho chcete podávat v nejvyšší kvalitě plné chuti, vyhněte se zbytečným přešlapům, díky kterým je často kuřecí maso suché a tuhé. Jak tedy docílit nejlepších výsledků?
Jak smažit kuřecí prsíčka na pánvi, aby byla stále šťavnatá? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Cookrate – Czech:
Správný výběr masa
Základ úspěchu tkví vždy ve výběru kvalitního a čerstvého masa. Proto nakupujte vždy u ověřeného řezníka či farmáře. Raději se vyhýbejte balíčkům s kuřecím masem ze supermarketů, které jsou označené jako „křehčené“ maso. Zpravidla je v něm navíc voda a sůl, maso je v nízké jakosti a je často předražené.
Práce se syrovým masem
Syrové maso doma nikdy neumývejte ve dřezu. Mohlo by dojít k bakteriální kontaminaci celé domácnosti. Používejte vždy samostatnou nádobu a stejně tak prkénko, až budete maso odblaňovat či porcovat.
Z lednice nikdy přímo na pánev
Velice častým prohřeškem je tepelná úprava ihned po vyndání masa z lednice. Pokud ho chcete mít na talíři krásně šťavnaté, nechte vždy chlazené maso minimálně 30 minut před zpracováním odpočívat při pokojové teplotě. Velký teplotní šok ubírá na kvalitě masa.
Do masa nepíchejte
Jakmile se maso začne smažit, nikdy do něj zbytečně už nepíchejte. Místo vidličky používejte kuchařskou pinzetu nebo kleště. Maso si uchová šťávu, která by v opačném případě zbytečně z masa vytekla.
Pozor na vysoké teploty
Nesmažte kuřecí maso nikdy moc zprudka na vysoké teploty. Rychle by se na povrchu vysušilo, ale uvnitř by bylo nedopečené.
Dejte masu odpočinek
Před samotným podáváním nechte kuřecí maso tak 5 minut odpočinout. Maso bude mnohem vláčnější a příjemnější na skus.
S kořením to nepřehánějte
Pokud nechcete přebít samotnou chuť masa, s kořením nakládejte úsporně. Dostačující je sůl, pepř a paprika. A zcela určitě i čerstvé bylinky.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.lifee.cz