obrázek z archivu ireceptar.cz

Připravte si sushi doma!

Přibývá příznivců sushi, podivuhodných pokrmů ze syrových ryb přichystaných tradičním japonským způsobem. Obsahují suroviny v české kuchyni neobvyklé, japonští kuchaři je vytvářejí jako malá umělecká díla. Zkuste si připravit sushi doma!

Při domácí výrobě sushi můžeme popustit uzdu fantazii. Dbáme na to, aby suroviny, zejména ryby, které používáme syrové, byly čerstvé.

K přípravě japonského sushi potřebujeme originální suroviny, které jsou k mání ve specializovaných prodejnách. Nabízejí tu i balíček sushi pro začátečníky, v němž je vše nezbytné.

Znáte surimi? Určitě!

Jsou to ty známé červenobílé válečky, které se prodávají pod názvem krabí maso. S kraby však nemá nic společného, je to vlastně prastará metoda konzervace čerstvých ryb, která se začala používat už před čtyřmi sty léty.

surimisurimiAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Dnes se surimi vyrábí z čerstvých ryb, které se vykuchají na palubě rybářské lodi, a maso se ihned hluboce zmrazí. Na pevnině se pak maso smíchá s vaječnými bílky, moukou, olejem, solí a přírodními aromatickými látkami, poté se směs uvaří v páře a formuje se do tyčinek.

Surimi můžeme použít za tepla i za studena a také k přípravě sushi. Výborné jsou do salátů, do slaných koláčů, na pizzu i jako samostatné jídlo třeba s rýží. Báječné jsou tyčinky zapečené v lístkovém těstě.

Základem dobrého sushi je rýže

Nejlépe je použít japonskou rýži nishiki nebo hikari, které mají kulatá zrna, jež po uvaření — a to je velmi důležité — jsou lepkavá. Ještě horká rýže se ochucuje speciálním rýžovým octem mitsukan (prodává se i v prášku), který naruší rýžová zrnka, a ta jdou pak lépe tvarovat. Rýži smíšenou s octem nechte vychladnout.

Japonská rýže nishiki nebo hikari má kulatá zrnaJaponská rýže nishiki nebo hikari má kulatá zrnaAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Další nezbytnou potravinou je mořská řasa nori. Mořské řasy Japonci konzumují odjakživa a dobře dělají, protože řasy jsou zdrojem proteinů, vlákniny, vitaminů (A, B, C a E) i minerálů. Řasy také snižují cholesterol a čistí tělo od těžkých kovů.

Suroviny, bez kterých dobré sushi nepřipravíte, jsou sójová omáčka s japonským křenem wasabi a zázvor. Jako náplň používáme syrové, ale i vařené ryby a mořské plody — nejoblíbenější jsou losos, tuňák, makrela, krevety, chobotnice či langusty.sushi je však možné připravit i z hovězího či kuřecího masa a ze zeleniny.

Nejzákladnější druhy sushi

  • klasické válečky — to je maki,
  • kornoutky jsou temaki,
  • plátek ryby volně položený na rýži má název nigiri.
  • Nezbytnou pomůckou je bambusová podložka, která pomůže sushi stočit do správného tvaru.

    kornoutky jsou temakikornoutky jsou temakiAutor: Archiv ireceptar.cz

     

    Pravidla přípravy sushi

    1. Pokrm zásadně nesolíme, sójová omáčka i křen wasabi jsou slané dostatečně.
    2. Také se nesnažíme naplnit rýži co největším počtem dobrot. Čím jednodušší je složení, tím lépe vynikne chuť.
    3. Při balení dbáme především na zajímavou barevnost.
    4. Sousta by měla být malá, aby se vešla najednou do úst.
    5. Máčíme je ve wasabi, jednotlivá sousta prokládáme plátky nakládaného zázvoru. Čím více wasabi a zázvoru – tím více bude sousto pálit.

    Na stůl rozložíme bambusovou podložku, na ni položíme mírně navlhčenou řasu nori lesklou stranou dolů a rozprostřeme na ni v tenké vrstvě připravenou rýži. Na stranu blíže u sebe položíme po celé délce asi centimetrový proužek ryby, případně zeleniny, zkrátka toho, čím jsme se rozhodli své sushi plnit.

    HTML kód

    omocí bambusové podložky pak rolku stáčíme, musíme ji hodně utáhnout, aby se nerozpadla. Hotovou rolku necháme asi čtvrt hodiny odležet, aby do sebe vtáhla vlhkost z rýže a teprve pak ji nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.

    Připravit můžeme i maki naruby — takzvané uramaki, kdy je řasa uvnitř a rýže na povrchu. Pro zajímavější barevnost můžeme rýži obalit třeba v kaviáru.

    Maki se surimi

    Vařenou rýži rozprostřeme na navlhčenou řasu, potřeme ji sójovou omáčkou s křenem wasabi, na spodní okraj položíme proužky krabích tyčinek, listového špenátu a mrkve a sushi zabalíme. Po čtvrthodině závitek nakrájíme na proužky.

    Jako obal pro sushi slouží navlhčená řasaJako obal pro sushi slouží navlhčená řasaAutor: Archiv ireceptar.cz

     

    Temaki na salátu

    Místo mořské řasy můžeme na rýžové kornoutky použít listy čerstvého salátu. Listy přeložíme přes sebe do trojúhelníku a potřeme je trochou wasabi. Na listy položíme rýži a plátky lososa a listy svineme do kornoutku.

    Nakonec temaki ozdobíme salátem nebo mrkví a citronem nakrájenými na tenké asi šest centimetrů dlouhé proužky. Pokrm servírujeme na malých talířcích a konzumujeme jej tyčinkami nebo rukama.

    Nigiri s lososem

    Z rýže v navlhčené ruce vytvarujeme hranolek tak, aby uprostřed zůstala malá dutina, která způsobí, že se při skousnutí nigiri samo rozdělí na dvě sousta.

    Rýži potřeme wasabi omáčkou a přes hranolek položíme lososa nebo krevetu. Pro barevnost můžeme přidat pár plátků ředkviček a proužek zelené papriky.