Při domácí výrobě sushi můžeme popustit uzdu fantazii. Dbáme na to, aby suroviny, zejména ryby, které používáme syrové, byly čerstvé.

K přípravě japonského sushi potřebujeme originální suroviny, které jsou k mání ve specializovaných prodejnách. Nabízejí tu i balíček sushi pro začátečníky, v němž je vše nezbytné.

Znáte surimi? Určitě!

Jsou to ty známé červenobílé válečky, které se prodávají pod názvem krabí maso. S kraby však nemá nic společného, je to vlastně prastará metoda konzervace čerstvých ryb, která se začala používat už před čtyřmi sty léty.

Dnes se surimi vyrábí z čerstvých ryb, které se vykuchají na palubě rybářské lodi, a maso se ihned hluboce zmrazí. Na pevnině se pak maso smíchá s vaječnými bílky, moukou, olejem, solí a přírodními aromatickými látkami, poté se směs uvaří v páře a formuje se do tyčinek.

Surimi můžeme použít za tepla i za studena a také k přípravě sushi. Výborné jsou do salátů, do slaných koláčů, na pizzu i jako samostatné jídlo třeba s rýží. Báječné jsou tyčinky zapečené v lístkovém těstě.

Základem dobrého sushi je rýže

Nejlépe je použít japonskou rýži nishiki nebo hikari, které mají kulatá zrna, jež po uvaření — a to je velmi důležité — jsou lepkavá. Ještě horká rýže se ochucuje speciálním rýžovým octem mitsukan (prodává se i v prášku), který naruší rýžová zrnka, a ta jdou pak lépe tvarovat. Rýži smíšenou s octem nechte vychladnout.

Další nezbytnou potravinou je mořská řasa nori. Mořské řasy Japonci konzumují odjakživa a dobře dělají, protože řasy jsou zdrojem proteinů, vlákniny, vitaminů (A, B, C a E) i minerálů. Řasy také snižují cholesterol a čistí tělo od těžkých kovů.

Suroviny, bez kterých dobré sushi nepřipravíte, jsou sójová omáčka s japonským křenem wasabi a zázvor. Jako náplň používáme syrové, ale i vařené ryby a mořské plody — nejoblíbenější jsou losos, tuňák, makrela, krevety, chobotnice či langusty.sushi je však možné připravit i z hovězího či kuřecího masa a ze zeleniny.

Nejzákladnější druhy sushi

  • klasické válečky — to je maki,
  • kornoutky jsou temaki,
  • plátek ryby volně položený na rýži má název nigiri.