Celou zimu jste pečlivě schraňovali šikovné lahve od kupovaných jogurtů, marmelád i zeleniny a teď přišel jejich čas. Léto je tu a na zahradě se objevuje křehká a svěží zelenina, ze záhonku zavoní jahody a ze sadu vykukují první červené třešně. Přebytečné plody najdou užitek v podobě domácího kompotu, marmelády či želé z ovoce, naložených okurek i nakrouhané zeleniny. To jsou lahůdky, po kterých se v zimě jen zapráší. Jak připravit lahve i víčka, abych v nich potraviny dlouho vydržely a zároveň pěkně vypadaly?

Začnete vodou

Šikovné lahve od kupovaných potravin je škoda vyhodit do tříděného odpadu a nacházejí perfektní využití při domácím zavařování. Bohužel etikety, které označovaly název a složení původního obsahu, drží často jak přibité. Úplně nejdřív namočte všechny sklenice do vody a následně je umyjte teplou vodou a prostředkem na nádobí. Snažte se odstranit všechny etikety. Některé půjdou odloupnout snadno, na jiné bude třeba zaútočit silou a drhnout je kuchyňskou houbičkou nebo je oškrábat pomocí příborového nože. Kromě papírových nálepek jsou sklenice někdy označeny i plastovými etiketami, které jdou většinou snadno sloupnout. Sklenice můžete umýt také v myčce, dávejte ale pozor, ať vám odloupnuté etikety neucpou odtok vody. I do myčky tak raději dávejte lahve zbavené původní okrasy.

Co se zbytky lepidla

Zbylé stopy lepidla a papírových etiket pak hyzdí povrch skla a zavařenina by v takovém obalu nevypadala vůbec dobře. Na odstranění posledních kousků papíru vyzkoušejte kašičku umíchanou z jedlé sody a rostlinného oleje. Naneste ji na čištěný povrch a nechte několik minut působit. Poté setřete papírovou utěrkou nebo kuchyňskou houbičkou. Zbylého lepidla není úplně jednoduché se zbavit, existuje jich spousta druhů a na každý materiál platí něco jiného. Dobře funguje rozpouštění pomocí tuků, vyzkoušejte třeba dětský olejíček, rostlinný olej, použít se dá i tuk na pečení nebo majonéza. Naneste tuk na skleněný povrch a stírejte kouskem vaty, odličovacím tampónkem i obyčejnou houbičkou. Pak samozřejmě vyčištěný povrch ještě umyjte vodou se saponátem nebo nechte umýt v myčce na nádobí. Vyzkoušet můžete i citrónovou šťávu, někdy ale na odolná lepidla nestačí.

Když stále drží

Jestli lepidlo stále drží a odolává, vyrazte do boje pomocí silnějších prostředků. Mazlavého povrchu se možná zbavíte pomocí odlakovače na nehty. Dostupným a snadno použitelným způsobem jsou také jednorázové desinfekční ubrousky pro čištění domácnosti s obsahem alkoholu, které si poradí s menšími stopami od lepidla. Podobně poslouží i technický líh, ten ale už většina z nás doma běžně nemá, seženete ho však v lékárně i v běžné drogerii. Na většinu průmyslově vyráběných lepidel také dobře funguje technický benzín, koupíte ho v drogeriích či v prodejnách s barvy a laky. K nanášení používejte raději houbičkou nebo hadřík, papírové utěrky se při práci lehce drolí a trhají. Pomocí technického benzínu odstraníte celkem snadno různé druhy lepidel. Vyčištěné sklo důkladně umyjte.

Před zavařováním raději sklenice i víčka ještě vysterilizujte. Jen tak zajistíte s největší pravděpodobností, že namáhavá práce při pěstování, sklízení a zpracování ovoce a zeleniny nepřijde vniveč kvůli bakteriím a plísním.