Rychlý dezert z pomazánkového másla

  • 2 pomazánková másla bez příchuti (nebo sýr typu lučina)
  • 2 smetany na šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 sáčky dětských nebo cukrářských piškotů
  • 1/4 l silné kávy
  • 2 lžíce mandlového likéru (nemusí být)
  • kakao

Uvaříme 1/4 l silné kávy a do vychladlé přidáme trochu mandlového likéru. Smetanu ušleháme dohusta. Pak našleháme pomazánková másla s cukrem a postupně vmícháme šlehačku.

Vhodnou formu vyložíme potravinářskou fólií. Na dno natřeme trochu krému a na něj skládáme piškoty namočené ve vychladlé kávě (piškoty máčíme jen velmi krátce, aby se nerozmočili).

O svátcích vylepšete moučník a ozdobte ho vhodným motivem: Kakao prosejte přes papírovou šablonu například ve tvaru hvězdy, letopočtu nového roku, jména oslavence apod.

Na vrstvu piškotů natřeme krém a opět skládáme piškoty, jeden těsně vedle druhého. Tak stále pokračujeme a končíme krémem.

Povrch zasypeme přes husté sítko kakaem a dezert dáme vychladit do chladničky.

  • Tento postup se hodí i pro přípravu pohárů — z této dávky jich uděláte 8 až 9.

Vlastimila Kušková z Březové