Sorbet můžete servírovat třeba v pěkném hrnku.

Pro milovníky domácí zmrzliny: jahodový sorbet a zmrzlina z růží

Růže a jahody patří k symbolům teplých červnových dní. Co takhle je zpracovat do chladivého zmrzlinového osvěžení? Inspirujte se recepty na lehký jahodový sorbet či smetanovou zmrzlinu vonící tou nejkrásnější z květin.

Ačkoli zmrzliny můžeme konzumovat celoročně, zájem o chladivou pochoutku vzrůstá přímo úměrně se zvyšující se teplotou vzduchu. Ti, kteří mají rádi různé příchutě a milují čerstvou zmrzlinu z kvalitných surovin, si stále častěji pořizují přístroje na výrobu domácí zmrzliny - zmrzlinovače.Ke stálicím mezi příchutěmi patří jahody. Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste zmrzlinu z okvětních plátků růží. Její příprava vám sice zabere víc času, ale máte velkou šanci, že hostům nabídnete něco, co určitě v běžné cukrárně nekoupí.

Jahodový sorbet potěší vaše hosty.Jahodový sorbet potěší vaše hosty.Autor: Kamila Procházková / Foto

Jahodový sorbet

  • jahody (hmotnost po očištění) 300 g
  • cukr krupice 80 g
  • voda 50 ml
  • sůl špetka
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • kubánský rum 1 lžíce

Cukr s vodou a solí přivedeme k varu a vaříme 2 minuty, až je cukr zcela rozpuštěný. Necháme vychladnout. Do prochladlého sirupu vmícháme citronovou šťávu a rum.

Sorbet můžete servírovat třeba v pěkném hrnku.Sorbet můžete servírovat třeba v pěkném hrnku.Autor: Kamila Procházková / Foto

Jahody hladce rozmixujeme a přilijeme k cukrovému sirupu. Dobře rozmícháme (sirup je hustý, ale v přítomnosti jahod se začne rozpouštět).

Nalijeme do zmrzlinovače a za 20 minut se můžeme těšit na lahodný ovocný sorbet. Hotový sorbet můžeme ihned spotřebovat, nebo ho v dobře uzavíratelné krabičce uložit do mrazáku na pozdější použití. Takto zmrazený sorbet vyndáme z mrazáku 10 minut před podáváním, aby mírně povolil. 

Zmrzlina z růží

Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží. Dají se použít i zahradní růže. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky ("babiččina stolistá růže"), bourbonky či anglické růže. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bránících napadení chorobami a pouhé omytí tyto látky neodstraní.

Zmrzlina z okvětních plátků růží.Zmrzlina z okvětních plátků růží.Autor: Kamila Procházková / Foto

Plátky růží buď otrháme (pak je ale vhodné odkrojit tuhou bílou část okvětních plátků, protože ta může být nahořklá), nebo ještě lépe ostříháme rovnou bez tuhých vnitřních částí.

  • okvětní plátky růží 125 g
  • med 1 lžíce
  • cukr krupice 40 g
  • voda 25 ml
  • sůl špetka
  • smetana ke šlehání 125 ml
  • mléko 100 ml
  • žloutky 2 ks

Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem, solí a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne.

Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny.

Zmrzlina z růžových květů patří k méně obvyklým příchutím.Zmrzlina z růžových květů patří k méně obvyklým příchutím.Autor: Kamila Procházková / Foto

Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Za stálého šlehání pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Nepřestáváme šlehat a přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí.

Do hladké hmoty vmícháme růžové plátky i s vodou, kterou pustily. Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty - směs poněkud zhoustne. Necháme zcela vychladnout, nalijeme do zmrzlinovače a počkáme, až zmrzlina zhoustne. Můžeme ji rovnou sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku.

Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz