Obsahuje jen málo tuků – ve 100g pouhé 4g. Tento tuk má výhodnější složení než ten v mase vepřovém a ve srovnání s jinými druhy masa má také mnohem vyšší obsah bílkovin – téměř 25%. Ty jsou potřeba pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitní a zároveň lehce stravitelné.

Dopřávat si ho mohou jak sportovci, kteří musí podávat velké výkony, tak pacienti s velmi přísnými dietami včetně té jaterní i ti, kteří nechtějí ztloustnout.

Obsahuje vitamíny řady B a množství minerálů jako je železo, vápník, selen či zinek. Dále také víc kyseliny linolové – jedné z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Jak připravuje krůtí maso Zdeněk Pohlreich, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

KRŮTÍ ROLÁDA SE ŽAMPIONOVOU NÁDIVKOU

600 g krůtích prsou
sůl a pepř
2 lžíce oleje


NA NÁDIVKU:

400 g žampionů

100 g másla

1 lžíce cukru

4 rohlíky

2 vejce

hladkolistá petrželka

50 g parmazánu (případně Gran Moravia) najemno nastrouhaného

sůl a pepř



1. Maso rozříznuté ostrým nožem na plát ještě naklepejte mezi dvěma kusy potravinářské fólie do tloušťky zhruba 5 milimetrů a z obou stran ho osolte a opepřete.

2. Žampiony otřete ubrouskem, neloupejte, vylomte nožičky. Kloboučky nakrájejte na větší kousky, malé hlavičky jen přepulte či rozčtvrťte. Máslo rozpusťte ve větším kastrolu, vsypte žampiony a restujte. Dřív než pustí vlastní šťávu, přisypte lžíci cukru a cukr nechte mírně zkaramelizovat. Osolte a pokud je potřeba, přilijte trošku vody. Duste doměkka. Nechte trochu vychladnout.

3. Mezitím si nakrájejte rohlíky na kostičky. Vmíchejte houby i se šťávou, ve které se dusily. Přidejte vejce (můžete rozdělit na žloutky a bílky a nádivku zlehčit sněhem z bílků), přidejte najemno nasekanou petrželku, vše promíchejte a nechte chvíli stát, až pečivo vstřebá tekutinu. Nakonec vmíchejte sýr.

4. Nádivku rovnoměrně rozetřete na plát masa, stočte a svažte kuchyňskou nití do pevné rolády. Vložte do zapékací formy, potřete olejem, trochu podlijte vodou a zprudka zapečte odkryté v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C, zakryjte víkem nebo alobalem a dopékejte ještě asi 40 minut. Podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.

TIP: Roládu můžete naplnit také bylinkovou nádivkou. Svazek najemno nasekané pažitky promíchejte s najemno nasekanou čerstvou majoránkou, utřeným česnekem a olejem, směs rozprostřete na maso, zarolujte ho a každý kousek rolády ještě zabalte do plátků slaniny a na rozpáleném oleji zprudka zapečte, přendejte do trouby a při 200 °C pečte 35 až 40 minut.

CHILI CON CARNE S KRŮTÍM MASEM

Na 4–6 porcí, příprava 45 minut

500 g krůtího mletého masa
1 cibule nakrájená najemno
450 ml vody nebo drůbežího vývaru
400 g drcených rajčat
400 g konzervovaných červených fazolí
1 lžíce drceného česneku
2 lžičky chilli
po 1/2 lžičce papriky, oregana, kajenského pepře, drceného kmínu, pepře a soli
zakysaná smetana a čerstvý koriandr k podávání

1. V hrnci na rozpáleném oleji smažte cibuli dozlatova. Přidejte mleté krůtí maso a vařečkou rozdělujte na malinké kousky. Restujte dohněda.

2. Přilijte drcená rajčata spolu s fazolemi a dolijte vodou či vývarem podle potřeby. Přidejte všechno koření a přiveďte k varu. Nechte probublávat na mírném ohni přibližně 30 minut. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte s rýží nebo pečivem.

KRŮTÍ ŠPÍZY S CUKETOU

Na 4 porce, příprava 15 minut + odležení

400 g krůtích prsních řízků

1 cuketa

1 cibule

olivový nebo řepkový olej

sůl a pepř

citronová šťáva

NA MARINÁDU:

1 lžíce kvalitního oleje

1 lžíce pikantní celozrnné hořčice

2 stroužky česneku

sůl a pepř

1. Maso nakrájejte na kostky. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a zalijte olejem. Maso nechte zhruba 30 minut odležet. Mezitím očištěnou cuketu podélně nastrouhejte škrabkou na tenké plátky a cibuli pokrájejte také na plátky. Poté všechny suroviny střídavě napichujte na špejle a potřete marinádou.

2. Na marinádu smíchejte olej, hořčici, utřený česnek, mletý pepř a sůl.

3. Špízy grilujte nebo opékejte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova. Špízy podávejte s čerstvou křupavou bagetou a zeleninovým salátem.

MASOVÉ KOULE V RAJČATOVÉ OMÁČCE

6 porcí, příprava 30 minut

NA MASOVÉ KOULE:

1 kg mletého krůtího masa

1 hrnek strouhanky

1 vejce

4 lžíce pesta

hrst petrželky, najemno nasekané

2 lžíce rajského protlaku

4 stroužky česneku

2 lžičky sladké papriky

¼ lžičky chilli

Sůl

NA OMÁČKU:

400 g nakládaných rajčat

420 g rajčatového pyré

sůl a pepř, případně trochu krupicového cukru

petrželka

parmazán (případně Gran Moravia), najemno nastrouhaný

1. V míse smíchejte všechny suroviny na masové koule a ze směsi vytvarujte koule velikosti zhruba golfového míčku.

2. Ve větší pánvi s rozehřátým olejem opečte koule ze všech stran do zlatova.

3. Přilijte sekaná rajčata, pyré a dochuťte solí a pepřem, případně trochou cukru. Na mírném plameni nechte probublávat zhruba 10 až 15 minut, až budete mít jistotu, že je maso dostatečně propečené.

4. Posypejte najemno nasekanou petrželkou, nastrouhaným sýrem a podávejte s těstovinami nebo divokou rýží.

KRŮTÍ SEKANÁ

600 g mletého krůtího masa

1 cuketa

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

120 g ovesných vloček (nebo strouhanky)

1 vejce

55 ml mléka

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 stroužek česneku

hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky

sůl a pepř

NA POTŘENÍ:

2 lžíce kečupu

1 lžičku balzamikového octa

1 lžičku třtinového cukru

1. Neoloupanou cuketu nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. V pánvi na rozehřátém oleji opékejte cuketu a cibuli na středním plameni zhruba 6 až 8 minut. Po opečení směs přendejte do větší mísy.

2. Do mísy pak přidejte krůtí maso, v troše vody předem namočené ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku a vše osolte a opepřete.

3. Ze směsi vytvarujte do zapékací mísy šišku, podlijte ji trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 25 až 30 minut.

4. V menší misce smíchejte všechny suroviny na potření sekané a po 25 až 30 minutách ji vyndejte z trouby, potřete vzniklou směsí, zvyšte teplotu v troubě na 180 °C a sekanou dopékejte ještě asi 10 minut. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.

Související články

Zdroj: časopis Receptář