Obsahuje jen málo tuků – ve 100g pouhé 4g. Tento tuk má výhodnější složení než ten v mase vepřovém a ve srovnání s jinými druhy masa má také mnohem vyšší obsah bílkovin – téměř 25%. Ty jsou potřeba pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitní a zároveň lehce stravitelné.
Dopřávat si ho mohou jak sportovci, kteří musí podávat velké výkony, tak pacienti s velmi přísnými dietami včetně té jaterní i ti, kteří nechtějí ztloustnout.
Obsahuje vitamíny řady B a množství minerálů jako je železo, vápník, selen či zinek. Dále také víc kyseliny linolové – jedné z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Jak připravuje krůtí maso Zdeněk Pohlreich, se podívejte v tomto videu:
KRŮTÍ ROLÁDA SE ŽAMPIONOVOU NÁDIVKOU
600 g krůtích prsou
sůl a pepř
2 lžíce oleje
NA NÁDIVKU:
400 g žampionů
100 g másla
1 lžíce cukru
4 rohlíky
2 vejce
hladkolistá petrželka
50 g parmazánu (případně Gran Moravia) najemno nastrouhaného
sůl a pepř
1. Maso rozříznuté ostrým nožem na plát ještě naklepejte mezi dvěma kusy potravinářské fólie do tloušťky zhruba 5 milimetrů a z obou stran ho osolte a opepřete.
2. Žampiony otřete ubrouskem, neloupejte, vylomte nožičky. Kloboučky nakrájejte na větší kousky, malé hlavičky jen přepulte či rozčtvrťte. Máslo rozpusťte ve větším kastrolu, vsypte žampiony a restujte. Dřív než pustí vlastní šťávu, přisypte lžíci cukru a cukr nechte mírně zkaramelizovat. Osolte a pokud je potřeba, přilijte trošku vody. Duste doměkka. Nechte trochu vychladnout.
3. Mezitím si nakrájejte rohlíky na kostičky. Vmíchejte houby i se šťávou, ve které se dusily. Přidejte vejce (můžete rozdělit na žloutky a bílky a nádivku zlehčit sněhem z bílků), přidejte najemno nasekanou petrželku, vše promíchejte a nechte chvíli stát, až pečivo vstřebá tekutinu. Nakonec vmíchejte sýr.
4. Nádivku rovnoměrně rozetřete na plát masa, stočte a svažte kuchyňskou nití do pevné rolády. Vložte do zapékací formy, potřete olejem, trochu podlijte vodou a zprudka zapečte odkryté v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C, zakryjte víkem nebo alobalem a dopékejte ještě asi 40 minut. Podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.
TIP: Roládu můžete naplnit také bylinkovou nádivkou. Svazek najemno nasekané pažitky promíchejte s najemno nasekanou čerstvou majoránkou, utřeným česnekem a olejem, směs rozprostřete na maso, zarolujte ho a každý kousek rolády ještě zabalte do plátků slaniny a na rozpáleném oleji zprudka zapečte, přendejte do trouby a při 200 °C pečte 35 až 40 minut.
CHILI CON CARNE S KRŮTÍM MASEM
Na 4–6 porcí, příprava 45 minut
500 g krůtího mletého masa
1 cibule nakrájená najemno
450 ml vody nebo drůbežího vývaru
400 g drcených rajčat
400 g konzervovaných červených fazolí
1 lžíce drceného česneku
2 lžičky chilli
po 1/2 lžičce papriky, oregana, kajenského pepře, drceného kmínu, pepře a soli
zakysaná smetana a čerstvý koriandr k podávání
1. V hrnci na rozpáleném oleji smažte cibuli dozlatova. Přidejte mleté krůtí maso a vařečkou rozdělujte na malinké kousky. Restujte dohněda.
2. Přilijte drcená rajčata spolu s fazolemi a dolijte vodou či vývarem podle potřeby. Přidejte všechno koření a přiveďte k varu. Nechte probublávat na mírném ohni přibližně 30 minut. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte s rýží nebo pečivem.
KRŮTÍ ŠPÍZY S CUKETOU
Na 4 porce, příprava 15 minut + odležení
400 g krůtích prsních řízků
1 cuketa
1 cibule
olivový nebo řepkový olej
sůl a pepř
citronová šťáva
NA MARINÁDU:
1 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce pikantní celozrnné hořčice
2 stroužky česneku
sůl a pepř
1. Maso nakrájejte na kostky. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a zalijte olejem. Maso nechte zhruba 30 minut odležet. Mezitím očištěnou cuketu podélně nastrouhejte škrabkou na tenké plátky a cibuli pokrájejte také na plátky. Poté všechny suroviny střídavě napichujte na špejle a potřete marinádou.
2. Na marinádu smíchejte olej, hořčici, utřený česnek, mletý pepř a sůl.
3. Špízy grilujte nebo opékejte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova. Špízy podávejte s čerstvou křupavou bagetou a zeleninovým salátem.
MASOVÉ KOULE V RAJČATOVÉ OMÁČCE
6 porcí, příprava 30 minut
NA MASOVÉ KOULE:
1 kg mletého krůtího masa
1 hrnek strouhanky
1 vejce
4 lžíce pesta
hrst petrželky, najemno nasekané
2 lžíce rajského protlaku
4 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
¼ lžičky chilli
Sůl
NA OMÁČKU:
400 g nakládaných rajčat
420 g rajčatového pyré
sůl a pepř, případně trochu krupicového cukru
petrželka
parmazán (případně Gran Moravia), najemno nastrouhaný
1. V míse smíchejte všechny suroviny na masové koule a ze směsi vytvarujte koule velikosti zhruba golfového míčku.
2. Ve větší pánvi s rozehřátým olejem opečte koule ze všech stran do zlatova.
3. Přilijte sekaná rajčata, pyré a dochuťte solí a pepřem, případně trochou cukru. Na mírném plameni nechte probublávat zhruba 10 až 15 minut, až budete mít jistotu, že je maso dostatečně propečené.
4. Posypejte najemno nasekanou petrželkou, nastrouhaným sýrem a podávejte s těstovinami nebo divokou rýží.
KRŮTÍ SEKANÁ
600 g mletého krůtího masa
1 cuketa
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
120 g ovesných vloček (nebo strouhanky)
1 vejce
55 ml mléka
2 lžíce kvalitní sójové omáčky
1 stroužek česneku
hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
sůl a pepř
NA POTŘENÍ:
2 lžíce kečupu
1 lžičku balzamikového octa
1 lžičku třtinového cukru
1. Neoloupanou cuketu nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. V pánvi na rozehřátém oleji opékejte cuketu a cibuli na středním plameni zhruba 6 až 8 minut. Po opečení směs přendejte do větší mísy.
2. Do mísy pak přidejte krůtí maso, v troše vody předem namočené ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku a vše osolte a opepřete.
3. Ze směsi vytvarujte do zapékací mísy šišku, podlijte ji trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 25 až 30 minut.
4. V menší misce smíchejte všechny suroviny na potření sekané a po 25 až 30 minutách ji vyndejte z trouby, potřete vzniklou směsí, zvyšte teplotu v troubě na 180 °C a sekanou dopékejte ještě asi 10 minut. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.
Související články
Zdroj: časopis Receptář