Většina z nás je naučená vařit těstoviny tak, že dá do hrnce vodu, sůl a počká, až začne na vařiči pořádně bublat. A to je pak ten správný signál, kdy přidat špagety, kolínka, fusili nebo jinou těstovinu. Americký kulinární expert J. Kenji López-Alt ale nedávno zveřejnil článek, který tuto tradici popírá.

„Dlouhá léta jsem také připravoval těstoviny klasicky, ale pak mě moje žena naučila způsob, který je daleko lepší. Používá úplně opačný postup – dá těstoviny do malého hrnce s osolenou slanou vodou a zapne hořák. Během tepelné úpravy je několikrát promíchá… A je to… Výsledek je skvělý! Těstoviny se nelepí, nejsou nedovařené a ani se z nich nevytvořila lepkavá kaše. Jak je to možné?“ prát se odborník.

Autor videa Citalia vám poradí další vychytávky při vaření těstovin. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Test se stejným výsledkem

Tepelná úprava těstovin totiž prochází ve dvou fázích – hydratace a vaření. Normálně jde tento proces ruku v ruce, kdy při vaření obilniny nasají vodu, ale nemusí to tak být pořád. Podle experta vůbec nezáleží na teplotě vody.

Protože ať je namočíte do teplé či studené, stejně nasají zhruba 75 % vody a jsou chuťově k nerozeznání. Ale je tu jeden rozdíl. „Pokud uvaříte těstoviny v malém množství vody, roztok obsahuje více škrobu a omáčka pak na uvařené těstoviny daleko lépe přilne,“ říká jednu z výhod J. Kenji López-Alt.

Vaření v malém hrnci

Podle experta je nejrychlejší a energeticky nejúspornější způsob vaření těstovin takový, kdy vložíte obsah do středního hrnce a zalijete ho studenou vodou. Snažte se, aby hladina byla zhruba o centimetr výš nad těstovinami.

Poté nastavte hořák na vysoký stupeň a vařte těstoviny (za průběžného míchání) pár minut. Jakmile se jídlo začne vařit, stáhněte plamen a nechte jej dovařit. Pozor: Každé těstoviny potřebují na přípravu různý časový limit! Proto kontrolujte údaje na etiketě výrobku. Jakmile dojde k varu, vždycky odečtěte minutu nebo dvě od doporučeného času!

Speciální tip: Minutové těstoviny

Víte, že můžete uvařit těstoviny v rekordně krátkém čase? Stačí, když je zalijete vodou a necháte odmočit v lednici. Pak je stačí vytáhnout a dát vařit, budou téměř okamžitě hotové.

„Já to většinou dělám tak, že špagety namáčím předtím, než začnu připravovat omáčku. Jakmile je uvařená, dodělám zbytek. Těstoviny jsou hotové coby dup. Zkuste to také!“ usmívá se J. Kenji López-Alt.

Související články

Zdroje: https://thought4food.life, www.jidloaradost.ambi.cz