Uvařit brambory není jen tak
Brambory rozhodně nejsou jen jedny a různé druhy se hodí k přípravě rozličných jídel. Různé druhy a skupiny brambor byste rozpoznali podle chuti, ale důležité jsou také jejich další vlastnosti při vaření. Odpíchněme se od nepodarků. Nevhodnost použitého druhu i neznalí objeví, když je kaše příliš slizovitá a tahavá. Brambory v salátu se rozpadají na kaši a podobně.
A co hranolky, ty umíte? Jak připravit domácí extra křupavé hranolky vám prozradí na svém YouTube kanálu Starej Fotr.
Vyberte si správný typ brambor
Typ A se používá do salátů, pěkně drží tvar a nerozpadají se. Typ B je univerzální ke šťouchání i do jiných jídel. Zato typ C je bohatší na škroby, a proto i lepší do těst, bramboráků a podobně. Když se spletete, hlavu vám nikdo neutrhne, ale může se stát, že to prostě nebude ono, i když bramborové pokrmy nepatří mezi velmi náročné.
Co se týče vaření ve slupce, dělá se to především proto, že jsou takto vařené brambory chutnější. Brambory si jednoduše zachovávají své aroma i chuť, ale ne vždy je vaření ve slupce možné, začněme ale tím, že to možné a vhodné je.
Brambory ve slupce a fígl s půlením
Brambory stačí krátce namočit do vody, okartáčovat z nich zbytky jílu nebo jiné špíny a povařit v čisté osolené vodě. Jehlou nebo tenkým nožem se ujistěte, že jsou dostatečně provařené i uvnitř, nechte je vychladnout a oloupejte. Napíchněte na vidličku a nožíkem v druhé ruce narušte slupku a stáhněte ji ve větších celcích z brambory.
Pokud je slupka hrubší a brambory jsou pěkně velké a nepoškozené, můžete bramboru celou kolem dokola naříznout. Po uvaření je pak možné jemným tahem půlky uvolnit a stáhnout jednoduše oba úhledné celistvé kusy slupky dolů.
Starší brambory i pečení
Nicméně jsou situace, kdy se vaření ve slupce nehodí. V případě nových brambor se ani o slupce mluvit nedá. Můžete ji jemně odrhnout drátěnkou a nezbude nic k loupání.
V opačném případě, kdy jsou brambory již starší, gumové a slupka nepěkná a dužnatá, je zase lepší okrájet, co se dá a kousky brambor povařit. Brambory budou rychleji připravené a v případě šťouchání nebo zpracování do těsta se s nimi bude lépe a svižněji pracovat.
Nezapomeňte také, že pěkné brambory nemusíte vařit. Stačí je nakrájené na měsíčky a úplně na sucho upéci v troubě. Na takové pak stačí dát jen kousek másla a špetku soli, abyste se olizovali až za ušima. Pokud máte raději spoustu chutí a vůní, potřete je olivovým olejem a prosypte kořením podle vašich preferencí. Brambory rozhodně nejsou jen příloha, ale také prosté jídlo, které může být nejen syté, ale hlavně vynikající.
Zdroje: huffingtonpost.co.uk, toprecepty.cz