Struhadlo patří k základní kuchyňské výbavě každé domácnosti. Na současném trhu si můžete vybrat opravdu z pestré nabídky. Zpravidla se dělí jednoúčelová a víceúčelová. První druh se vyznačuje tím, že má všechny otvory s břity stejné. Struhadlo víceúčelové je přizpůsobeno jak k hrubému, tak jemnému strouhání a mnohdy má speciální části s břity na strouhání plátků. Pokud si se struhadlem chcete usnadnit práci, využijte osvědčený trik anglických hospodyněk. Je jednoduchý a funguje dokonale!
Jak správně využít a očistit čtyřhranné struhadlo? Podívejte se na video Rachel Hamilton na YouTube:
Inspirujte se
Anglické hospodyňky jsou známé svými kulinářskými dovednostmi. Mají nejen mnoho triků, jak připravit dokonalé jídlo, ale i takové, které je zbaví zbytečné dřiny a námahy. Jednou z těchto vychytávek je potírání struhadla olejem. Možná se vám to může zdát na první pohled poněkud zvláštní, ale opak je pravdou. Nemusíte mít obavy, že se vám díky tomu bude na struhadlo všechno nepříjemně lepit. Než začnete strouhat danou potravinu, potřete struhadlo olejem.
Hodně výhod
Má to hned několik užitečných výhod. Zvolená potravina se mnohem lépe strouhá, protože olej zajišťuje potřebnou úroveň skluzu. Díky tomu vám také půjde práce mnohem lépe a rychleji od ruky. Strouhané suroviny budou vypadat estetičtěji a neztratí svůj tvar. A hlavně, struhadlo se vám bude mnohem jednodušeji umývat a nebude od ničeho ulepené.
Jaký olej použít?
V každém případě vždy volte rostlinný olej bez výrazné chuti a vůně, aby nehrozilo, že strouhaná ingredience načichne. Oleje stačí použít jen malé množství, ale je nutné jej po celé ploše pečlivě rozetřít. Pro pohodlnější aplikaci se vyplatí použít i speciální štětec.
Tipy, aby se struhadlo nelepilo
- Existuje i několik dalších způsobů, které vám usnadní práci se struhadlem. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému nalepování, strouhejte vždy potraviny řádně vychlazené z ledničky. Týká se to nejen sýrů, ale i ovoce a zeleniny.
- Pokud nemáte po ruce olej, otřete struhadlo před každým použitím suchým hadříkem. Odstraníte tak případnou vlhkost. Při strouhání zbytečně netlačte, jídlo se bude mít menší tendence lepit.
Související články
Zdroje: www.doporuceni.firenews.video, www.region.rozhlas.cz, www.basta.firenews.video