obrázek z archivu ireceptar.cz

Proč se nádivce říká hlavička

Obliba jarního pokrmu dala vzniknout bezpočtu variant receptů. Mnohde se nádivka stala nedělním jídlem v každé roční době. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa, jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo třeba sedmerem bylin.

Díky kontryhelu, popenci, pampeliškám, kopřivám, pažitce a dalším bylinkám chutná jarní nádivka nejvíc ze všech. V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek. 

Na talíři pak upečené dílo zazáří ve společnosti příloh vídaných častěji i zřídka. Někde se tulí k bramborům, jinde kamarádí se špenátem, uctivě vykukuje z kuřete nebo se spolu s knedlíkem koupe v omáčce…

Inspirujte se následujícími recepty na nádivky  

Špenátový nákyp s uzeným masem

Potřebujeme 

  • 1 balíček mraženého špenátu
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 vejce
  • 2 rohlíky
  • 3 stroužky česneku
  • špetku mletého pepře
  • trochu mléka
  • sůl, polévkové koření typu vegeta
  • tuk na vymazání
  • jemná strouhanka na vysypání zapékací misky nebo formy

špenátový nákyp s uzeným masemšpenátový nákyp s uzeným masemAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Špenát podusíme. Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme je v mléce. V misce utřeme máslo se žloutky a solí, přidáme vymačkané rohlíky, špenát, nadrobno pokrájené uzené maso, rozetřený česnek, pepř a polévkové koření. Nakonec opatrně vmícháme dotuha ušlehaný sníh ze tří bílků.

Hmotu vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo do nízké bábovkové formy (věnec) a pečeme v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Jako příloha se hodí americké nebo šťouchané brambory.

Pro speciál Receptáře Marie Stará, Prachatice

Zeleninová bábovka s bylinkami

Potřebujeme

  • 400 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 vejce
  • asi 300 ml zeleninového vývaru
  • trochu pepře, drceného kmínu, vegety, podle chuti sůl
  • 250 g listového špenátu nebo kapusty
  • 250 g mrkve
  • 100 g anglické slaniny
  • petrželku, pažitku, libeček

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a prolisujeme. Z mouky, droždí, brambor, vajec, vývaru, koření a soli vypracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout.

Špenát spaříme a necháme okapat, (použijeme-li kapustu, povaříme ji spolu s kolečky mrkve, rovněž dáme okapat), posekáme na kousky.

Slaninu pokrájenou na kostičky vyškvaříme a se zeleninou i pokrájenými bylinkami vmícháme do těsta, které dáme znovu krátce vykynout. Poté vše vložíme do tukem vymazané formy a zvolna upečeme.

Pro speciál Receptáře Eliška Pospíšilová, Praha 4, foto Petr Dörfl

Kynutá velikonoční hlavička

Potřebujeme 

  • 10 dva až tři dny starých rohlíků
  • 10 vajec
  • 1 kostku droždí
  • 500 ml mléka
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránku
  • 125 g tuku typu Hera
  • 600–900 g vařeného uzeného masa

nakrájíme rohlík nebo bagetu na plátkunakrájíme rohlík nebo bagetu na plátkuAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Rohlíky nakrájíme na plátky, mléko dáme vařit a přidáme do něj tuk. Horkým mlékem zalijeme rohlíky. Přidáme vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, rozdrobíme kostku droždí a vše dobře rozmícháme.

Poté přidáme uzené maso (můžeme zaměnit za houby). Přidáme hrst polohrubé mouky, hrst hrubé mouky a hrst dětské krupičky. Vše znovu promícháme. Těsto musí být husté podobně jako na lívance. Pokud jsou, přidávám do těsta čerstvé kopřivy nasekané nadrobno.

Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do něj těsto a necháme je asi hodinu kynout.

Po vykynutí hlavičku upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Pro speciál Receptáře Věra Rysová, Týmova Ves

Hlavička ze tří druhů masa

Potřebujeme 

  • 200 g uzené krkovice
  • 200 g kuřecího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 6 vajec
  • sůl
  • hrst mladých kopřiv
  • svazek zelené petrželky
  • 6 žemlí
  • 120 ml mléka
  • podle chuti pepř
  • sůl
  • špetku muškátového květu
  • sádlo na vymaštění pekáče

uzené masouzené masoAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Uzené a kuřecí maso uvaříme každé zvlášť doměkka. Vepřovou plec omyjeme, osolíme a upečeme. Maso dáme vychladnout a poté je nakrájíme na kostičky.

Omyté kopřivy a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Žemle pokrájíme na kostičky, vložíme do misky a navlhčíme mlékem, vývarem z uzeného masa a můžeme přidat i trochu výpečků z vepřového masa.

K žemlím přidáme pokrájené maso a nasekané bylinky, podle chuti osolíme a okořeníme. Nakonec vmícháme žloutky, dobře promícháme a do hmoty opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C. Upečenou hlavičku podáváme s kyselou okurkou nebo se zeleninou.

Pro speciál Receptáře Karolína Čížková, Dolní Stěžery

Velikonoční klobásová nádivka

Potřebujeme 

  • 7 rohlíků
  • 1/2 l vývaru z uzeného masa
  • 200 g klobásy
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 1 menší pórek
  • 6 až 7 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, kmín, sůl
  • tuk na vymazání pekáčku
  • 2 nebo 3 vejce uvařená natvrdo

klobásyklobásyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Rohlíky namočíme v uzeném vývaru, potom je vymačkáme, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, umleté uzené maso, nadrobno pokrájený pórek, žloutky, nasekané bylinky, koření, sůl a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.

Směs dáme do tukem vymazaného pekáčku, do povrchu zatlačíme čtvrtky uvařených vajec a zvolna pečeme dočervena.

Babiččina velikonoční nádivka

Potřebujeme 

  • 200 g vepřového ramínka
  • 250 g hovězího nebo telecího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 6 rohlíků
  • 1/4 l vývaru z masa
  • 6 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, muškátový oříšek
  • tuk na vymazání pekáčku

Jak na to 

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem. Uvařené maso pokrájíme na kousky, přidáme namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeníme a osolíme. Nakonec do hmoty vmícháme pevně ušlehaný sníh.

Směs dáme do vymazaného pekáčku a lehce zapečeme dočervena.

Pro speciál Receptáře Eva Hotařová, Jaroměřice