obrázek z archivu ireceptar.cz

Proč se vyplatí snídat ovesné vločky?

Na Britských ostrovech se tradovalo, že zatímco Angličané krmí ovsem pouze koně, Skotové ho jedí sami. Proto jsou angličtí koně ta nejlepší liga a skotští muži rovněž…

Nejen pro koně, ale i pro člověka je oves energetickou bombou zvyšující výkonnost. Když koňskou sílu vytlačily stroje, oves se pěstoval méně nebo se dával mladému skotu a drůbeži (ovesná sláma sloužila k výživě dobytka i jako podestýlka vždy). Zároveň však vzrostla obliba zdravého ovsa v jídelníčku lidí a nakonec ani koně z našeho světa naštěstí nevymizeli úplně.

Zralý oves, ovesná zrna a ovesné vločky z nich vylisovanéZralý oves, ovesná zrna a ovesné vločky z nich vylisovanéAutor: Shutterstock.com / sharshonm

Oves pro pevné nervy

Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a komplexu dalších cenných látek působí oves blahodárně na nervy a pomáhá proti únavě. Je až překvapivé, jak „obyčejný oves“ dovede posílit podrážděný a přepracovaný mozek a při pravidelné konzumaci přispět k celkové pohodě. Staří Germáni věděli, proč jej považovali za dar bohů. Navíc jsou mu připisovány i mírně afrodiziakální účinky.

Oves proti civilizačním chorobám

Díky obsahu nenasycených mastných kyselin, vitaminů, minerálů a stopových prvků je oves účinnou prevencí mnoha civilizačních chorob.

  • Pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu nepříznivého cholesterolu v krvi
  • Příznivě působí nejen na nervy, ale i na srdce a pružnost cév
  • Díky vysokému obsahu lehce rozpustné vlákniny stabilizuje hladinu krevního cukru a ozdravuje střevní trakt
  • Pro diabetiky je přínosný i tím, že zásobuje tělo energií, aniž by přitom spotřebovával příliš mnoho inzulínu
  • Je velmi vhodný při rekonvalescenci, při sportu a zvýšené fyzické i duševní námaze
  • Kaše, především povařené z celých zrn, mají hojivé účinky na střevo i žaludek

 

Lahodná a zdravá ovesná snídaněLahodná a zdravá ovesná snídaněAutor: Shutterstock.com / Ekaterina Kondratova

Ovesný start do dobrého dne

Ovesné vločky jsou rychlou a jednoduchou variantou, jak oves posnídat. Někomu chutnají rozvařené nebo přes noc namočené ve vodě nebo mléce, případně rostlinném mléce nebo džusu, jinému lehce opražené a nasypané do jogurtu, dalšímu rozmixované ve smoothie. Hodí se k nim ovoce sušené i čerstvé, oříšky, med, javorový sirup - lahodná a zdravá snídaně je hotová raz dva.

Akční letáky