Ať už pokračujete v novoročním předsevzetí, pracujete na jarní očistě organismu nebo chcete zkrátka žít zdravěji, tělu prospěšné potraviny hrají ve vašem jídelníčku hlavní roli. Vařit zvlášť jídlo pro sebe a zbytek rodiny je ale náročný úkol. Poradíme, jak obyčejná jídla uvařit v odlehčené nebo zdravější variantě a přitom si pochutná celá rodina.

Stejné jídlo ve zdravějším provedení

V každodenním kolotoči se dost těžko hledá invence pro tvorbu zdravých a zároveň chutných jídel. Nemusíte vymýšlet nové kombinace, klidně použijte staré osvědčené recepty. Stačí nahradit suroviny či pozměnit postup. Přesto si pochutnáte a tělo vám poděkuje.

Sekaná stokrát jinak

Mleté maso na přípravu sekané obohaťte další příměsí. Mohou to být jemné ovesné vločky, uvařená pohanka, nastrouhaná cuketa nebo jiná zelenina. Jestli bude podíl masa většinový, chuťově se výsledný produkt nebude příliš lišit od klasické sekané. Pokud použijete zeleninu, přidejte do sekané ještě strouhanku nebo ovesné vločky, aby se přebytečná tekutina vsákla.

Sekaná s ovesnými vločkami

  • 750 g mletého masa
  • 2 menší cibule
  • 2 vejce
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 2 lžičky koření (majoránka, oregano, petrželka)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Cibuli nakrájejte na jemno a promíchejte s masem. Přidejte utřený česnek, vajíčka a vločky. Ochuťte kořením a solí. Pokud chcete, aby vaše sekaná intenzivně voněla, použijte čerstvé nasekané bylinky. Vzniklou směs dokonale prohněťte, aby se všechny suroviny dobře propojily. Vytvarujte do šišky a dejte péct ve vyhřáté troubě při 180 °C asi hodinu. Pro ještě lepší výsledek sekanou před pečením obalte do plátků anglické slaniny.

Nebojte se cukety

Cuketa má neutrální chuť a proto se hodí do sladkých i slaných jídel. Báječně doplní jakoukoli omáčku nebo zeleninovou směs k masu. Pokud ji jemně nastrouháte, v pokrmu se ztratí a ani zapřísáhlý odpůrce cuket ji neodhalí. Omáčku doplníte nějakou výraznou surovinou či kořením, použijete rajčatový základ nebo směs obohatíte o další zeleninu. Zkuste s ní omáčku také zahustit. Nastrouhanou cuketu přidejte ve fázi dušení třeba k masu na guláš. Kousky zeleniny se během přípravy úplně rozpadnou a omáčka díky tomu zhoustne. Nebo cuketu přiznejte a udělejte z ní výbornou omáčku k těstovinám.

Cuketová omáčka

  • 1 cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Rozehřejte si olivový olej a nechte v něm opéct na jemno nakrájený česnek. Přidejte nastrouhanou cuketu a nechte dusit asi 20 minut. Kousky cukety se rozpadnou a vytvoří kašovitou hmotu. Tu dochuťte solí, pepřem. Na konec vmíchejte zakysanou smetanu. Základní cuketová omáčka se dá různě obměňovat, použijte nejrůznější bylinky a koření, hodí se i sýr nebo opečená slanina.

Zapečte to

Také u pečení dezertů i chleba se nebojte použít netradiční příměsi. Nejrůznější semínka, oříšky či bylinky ozvláštní chleba, který připravujete v domácí pekárně nebo v troubě. Do pečiva použijte pohankovou, špaldovou nebo celozrnnou mouku. Pokud chcete mlsat zdravěji, upečte si sladké muffiny, palačinky i lívance, do kterých použijete ovoce, kefír, ovesné vločky a med nebo jiné sladidlo.

Banánové muffiny

  • 400 g ovesných vloček
  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 150 g hustého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • vanilkový extrakt

Ovesné vložky umixujte spolu s ostatními surovinami v mixéru, až vám vznikne téměř hladké těsto. Naplňte košíčky nebo muffinové formičky a pečte ve vyhřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Před pečením můžete do těsta přidat i další pochutiny, hodí se sušené brusinky, kousky nakrájené hořké čokolády nebo oříšků, kousky jablek.

Zdravé namazání

Studená večeře nemusí znamenat jen chleba se salámem. Připravte rodině chutnou pomazánku ze surovin, které by jinak těžko slavily úspěch. Do pomazánek přidejte rozmačkanou vařenou brokolici nebo květák, nastrouhaný čerstvý celer či mrkev. Nebo zkuste v klasické pomazánce nahradit majonézu tučným tvarohem a tavený sýr sýrem čerstvým. Malá změna se skoro nepozná. Neztratí se také semínka, použijte třeba lněná nebo slunečnicová. Na závěr chleba s pomazánkou posypte třeba naklíčenou řeřichou.

Brokolicová pomazánka

  • 400 g brokolice
  • 200 g čerstvého smetanového sýru
  • sůl, pepř

Krátce povařenou brokolici rozmačkejte nebo rozmixujte a spojte se sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Do brokolicové pomazánky se dá pro výraznější chuť přidat i citrónová šťáva nebo utřený česnek.