Když zazvoní telefon a ohlásí se nečekaná návštěva, nastane v hlavě zmatek. Těšíme se, ale zároveň nestíháme připravit dokonalé pohoštění. Sáhnout po sáčku s brambůrky nebo oříšky se dá vždycky, zkuste ale z věcí, které máte doma, vykouzlit vynikající pohoštění. Čtyři různé chuťovky a domácí limonádu dokážete nachystat za 60 minut, máme pro vás recepty i s časovým plánem.

Rychlá piškotová roláda

Začneme sladkou roládou, těsto musí chladnout a to je časově nejnáročnější úsek přípravy.

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru
  • 5 vajec
  • marmeláda

Rozpalte troubu na 180 °C. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem a společně s moukou vmíchejte k bílkovému sněhu. Vlijte těsto na plech s pečícím papírem a pečte v troubě dokud nezrůžoví, asi 8 minut. Čerstvě upečený piškot natřete marmeládou, zarolujte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

Tip: Roládu po vychladnutí můžete také naplnit ochuceným tvarohem, pudinkovým krémem nebo vyšlehanou šlehačkou.

Párky na špejli

Rozpálenou troubu využije k upečení slané chuťovky. Párky v těstíčku nejsou na přípravu složité, ale s trochou fantazie se dá jejich servírování ozvláštnit.

  • listové těsto
  • 8 ks párků
  • rozšlehané vajíčko
  • semínka na ozdobu (např. seznam, černucha)

Těsto rozválejte, na kraj položte párek a alespoň dvakrát obtočte. Nakrájejte na kolečka, napíchněte na špejli, potřete žloutkem a posypejte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Tip: Servírujte slané chuťovky nápaditě ve sklenici nebo zapíchané do zeleniny.

Tapenáda ze sušených rajčat a černých oliv

Skvělá a zároveň neobvyklá pomazánka, která snadno zastíní česnekovou klasiku.

  • černé olivy bez pecky
  • sušená rajčata v oleji
  • máslo

Šťávu z oliv a olej z rajčat slijte a všechny ingredience rozmixujte. Natřete na pečivo a podávejte.

Tip: Do pomazánky přidejte kapary, česnek nebo filátko z ančovičky a ještě více ozvláštníte její chuť.

Zeleninové jednohubky se svěžím dipem

Dámské návštěvy jistě ocení zdravou a lehkou variantu jednohubek.

  • zelenina – mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika, cherry rajčata
  • tvaroh
  • bylinky dle chuti
  • sůl

Zeleninu nakrájejte na špalíčky, rajčata napíchněte na párátka. Tvaroh ochuťte bylinkami a solí, naaranžujte do misky a kolem rozložte pokrájenou zeleninu.

Tip: Pokud najdete chvilku, připravte ze zeleniny lákavé špízy.

Domácí limonáda s citrónem a mátou

Osvěžující nápoj k letnímu pohoštění patří a není nic snažšího než si ho doma připravit z několika surovin.

  • 1,5 litru perlivé vody
  • 2 citróny
  • lístky máty
  • 3 lžíce cukru nebo medu

Jeden citrón vymačkejte, druhý nakrájejte na plátky. Smíchejte s vodou a s mátou, oslaďte a zchlaďte ledem.

Tip: Do limonády můžete použít i jakékoli čerstvé nebo mražené ovoce.