Proteinové tyčinky jsou oblíbenou svačinkou sportovců, lidí s aktivním životním stylem a všech, kteří si chtějí udržet zdravou váhu. Místo drahých kupovaných tyčinek si však můžete snadno připravit vlastní domácí verzi. Recept je tak jednoduchý, že ho s přehledem zvládne i každý začátečník v kuchyni. Za pouhých 6 minut budete mít zásobu proteinových tyčinek, které si můžete přizpůsobit podle své chuti.

Jak připravit domácí proteinové tyčinky z arašídového másla krok za krokem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Fit Foodie Finds:

Zdroj: Youtube

Rychlé a zdravé mlsání

Recept na domácí proteinové tyčinky má hned několik bonusů. Nejenže je jednoduchý, ale k jeho výrobě budete potřebovat pouze 5 základních ingrediencí, navíc jsou všechny maximálně zdravé. Tyčinky jsou slazené javorovým sirupem a každá obsahuje více než 21 g bílkovin.

Jen 5 ingrediencí

Ke zhotovení domácích proteinových tyčinek můžete použít jakýkoli proteinový prášek, včetně syrovátkového, kaseinového nebo hrachového. Stejně tak lze zkusit i prášky, které jsou ochucené. Kokosová mouka je pojícím materiálem, který drží tyčinky pohromadě a dodává pokrmu měkkou kompaktní texturu.

Další surovinou je arašídové máslo, které by mělo být bez přidaného rafinovaného cukru. Lze použít i máslo mandlové. Jako sladidlo funguje javorový sirup, použít můžete i med nebo agáve nektar. Poslední surovinou je čokoládová poleva, ale i její druh lze obměňovat. Kdo nechce mlsat, může nechat proteinové tyčinky bez polevy a tento krok zcela vynechat.

Domácí proteinové tyčinky

Nasypte do mísy 1/2 hrnku kokosové mouky a 1 1/2 šálku proteinového prášku a promíchejte je. Následně si dejte rozpustit 2 šálky arašídového másla, přilijte k němu 1/2 šálku javorového sirupu a míchejte, dokud se zcela nespojí.

Přidejte k suchým ingrediencím a vše řádně smíchejte do kompaktní hmoty a dejte ztuhnout na hodinu do lednice. Pak z těsta nakrájejte pomocí mírně vlhkého nože proteinové tyčinky, polijte je čokoládovou polevou, nejlépe z kvalitní tmavé čokolády a dejte opět do chladu.

Jak tyčinky skladovat

Domácí proteinové tyčinky je nejlepší uchovávat v lednici, a to ve vzduchotěsné nádobě. V dobré kvalitě vydrží minimálně 2 týdny, dokud je však dříve nezkonzumujete. Jsou totiž vynikající! Stejně tak lze tyčinky vložit do uzavíratelného sáčku a uložit je do mrazáku, kde vám v bezpečí vydrží i půl roku.

Související články

Zdroje: www.thebigmansworld.com