Zdroje: living.iprima.cz, www.thespruceeats.com, en.wikipedia.org

Kde se vzalo provensálské koření?

Provensálské koření čili Herbes de Provence je směs sušených bylin, které se typicky používají v jihofrancouzské kuchyni. Do světa pronikl tento pojem až díky Julii Childové, slavné Američance, která učila v televizních pořadech svůj národ vařit. Díky ní se Severní Amerika seznámila s mnoha recepty a stylem vaření ve Francii, kde Childová s manželem strávila mnoho let. Sbírala zde nejen inspiraci, ale také znalosti na místních školách vaření i u francouzských šéfkuchařů, kteří ji přijali k soukromým lekcím.

Provensálské koření na sto způsobů

Můžete si všimnout, že provensálské koření není vždy stejné, a proto najdete množství receptů, které se mohou trochu lišit. Tato kořenící směs totiž nemá svoji ochrannou známku, a proto většinou ani nepochází z Francie, ale nejčastěji z Polska či Albánie, kde se stejné bylinky pěstují. Provensálské prababičky žádnou takovou směs nepoužívaly, ale přidávaly do jídel koření pocházející z kraje. Nejčastěji šlo o tymián, rozmarýn a saturejku, Severoameričané se neobejdou bez lístků levandule, ve směsích se objevuje i dobromysl čili oregano a majoránka. Nebojte se tedy, že vaše provensálská směs nebude ta správná. Klidně si ji mírně přizpůsobte vlastním chutím a kuchyni, kterou vaříte.

Které bylinky patří do provensálského koření?

Abyste však nešlápli zcela vedla, toto je seznam koření, které do provensálské směsi rozhodně patří a nemělo by v ní chybět.

Obecně bývají v základu směsi bylinky jako tymián, majoránka, rozmarýn, fenykl, estragon, bazalka a satrurejka. Do směsi přidejte nejvíc tymiánu, asi čtvrt hnečku. Majoránky a staurejky po třech polévkových lžicích, rozmarýnu stačí dvě lžíce, bazalky a estragonu jen jedna od každé bylinky.

Jak už bylo řečeno, například ve Spojených státech nesmí chybět ve směsi špetka levandule. Mezi další koření, které je v této směsi obvyké, patří také další bylinky, které však nejsou nutné. Do směsi jich můžete přidat po čajové lžičce, což bude tak akorát. Do základu přimíchejte sušené květy levandule, lístky kerblíku, dobromyslu čili oregána, šalvěje či máty.

Související články