Hledáte ke své obvyklé sadě svátečního cukroví novinku pro zpestření? Třeba si vyberete některý ze čtenářských tipů. Nebo třeba zjistíte, že také pečete myslivecké knoflíky, jenže pod jiným názvem.
Vše smícháme a lžičkou vykrajujeme malé hromádky, které klademe na vymaštěný plech. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 10 až 15 minut.
Po vychladnutí pečivo máčíme v rumu s troškou rozpuštěného medu a obalíme je v opražených strouhaných slunečnicových semenech.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
arašídy
Jana Hajníková, Malecí
Arašídová kolečka
Potřebujeme
10 dkg pražených arašídů
1,5 dl silné černé kávy
2 lžíce medu
5 dkg moučkového cukru
hladká mouka podle potřeby
Jak na to
Pražené arašídy umeleme a smícháme s kávou, medem a cukrem. Přidáme tolik mouky, aby vzniklo jemné těsto, ze kterého vykrajujeme malá kolečka. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Monika Králíčková, Liteň
Perníčky na stromeček
Potřebujeme
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
400 g hladké celozrnné mouky
Každé těsto na vykrajování vyvaluji mezi dvěma mikrotenovými foliemi. Nedrobí se, nepřilepuje a nemusí se do něho naválet žádná mouka.
60 g tuku
2 vejce
3 lžíce medu
kakao
3/4 prášku do perníku
Jak na to
Zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme, upečeme a ještě horké potřeme vejcem.
Jana Hajníková, Malecí
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Kokosové válečky
Potřebujeme
200 g kokosu
120 g spařených rozinek
1 lžíci kakaa
1 lžíci sójové mouky opražené na sucho
3 lžíce opražených umletých ovesných vloček
1 bílek
špetku soli
Jak na to
Kokos a rozinky umeleme. Obojí povaříme s kakaem, špetkou soli a vodou na hustou kaši. Přidáme sójovou mouku a vločky a vypracujeme těsto.
Po vychladnutí zapracujeme bílek. Utvoříme válečky, obalíme je v kokosu a necháme odležet a ztuhnout.
Jana Hajníková, Malecí
Meruňkovokokosová kolečka
Potřebujeme
250 g sušených meruněk bez pecek
250 g moučkového cukru
200 g kokosu
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce pomerančové šťávy
kokos na obalení
Jak na to
Sušené ovoce namočíme do vroucí vody a necháme nabobtnat. Přebytečnou vodu vymačkáme, meruňky rozemeleme.
Pak vmícháme cukr, kokos, mandle a šťávu. Hmotu propracujeme, vytvoříme z ní váleček a nakrájíme kolečka, která obalíme v jemném kokosu.
Josef Rychtářík, Meclov
Oříškové hvězdičky
Potřebujeme
240 g polohrubé výběrové mouky
120 g másla nebo hery
60 g moučkového cukru
3 žloutky
1 lžíce smetany
Jak na to
Vypracujeme těsto a necháme je hodinu odpočinout. Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky.
Do středu hvězdiček dáme po lžičce oříškového sněhu (do 3 ušlehaných bílků postupně zašleháme 120 g pískového cukru a vmícháme 120 g strouhaných ořechů). Zvolna pečeme.
Olga Tesařová, Příčky
Hvězdy se zakysanou smetanou
Potřebujeme
1 žloutek
125 g cukru
3 balíčky vanilkového cukru
4 lžíce zakysané smetany
200 g hladké mouky
na špičku nože kypřícího prášku
4 lžíce másla
moučkový cukr na posypání
Jak na to
Ze žloutků, cukru a vanilkového cukru ušleháme hustý krém. Do krému vmícháme zakysanou smetanu.
Mouku smícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji do mísy. V mouce vytvoříme důlek a do něj nalijeme vaječnou hmotu. Kolem rozložíme vločky másla. Ze surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Těsto dotenka rozválíme na pomoučněném vále a vykrájíme z něj hvězdičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáte troubě asi 10 minut.
Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Kamila Kováčová, Nový Bor
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Tatrankové pracny
Potřebujeme
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
4 tatranky
kostky ztuženého tuku
tuk na vymazání formiček
Jak na to
Mouku promícháme s cukrem a nastrouhanými tatrankami. Přidáme nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto.
Kousky těsta vtlačujeme do tukem vymazaných formiček, klademe je na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Ještě teplé pracny vyklopíme.
Kamila Kováčová, Nový Bor
Ořechová srdíčka
Potřebujeme
360 g hladké mouky
280 g másla
200 g moučkového cukru
140 g mletých ořechů
1 vejce
vanilku
trošku citronové kůry
Jak na to
Zpracujeme těsto, necháme je odpočinout, vyválíme placku a vykrájíme srdíčka. Upečená vychladlá srdíčka spojujeme pikantním prolisovaným džemem nebo oříškovým krémem. Polovinu srdíčka namočíme do čokolády. Ze stejného těsta můžeme dělat i vanilkové rohlíčky.
Olga Tesařová, Příčky
Rohlíčky z tvarohového těsta
Potřebujeme
250 g tvarohu
250 g másla nebo hery
300 g polohrubé mouky
1 žloutek
mouku na vál
Jak na to
Na pomoučeném vále zpracujeme vláčné těsto. Čtyřikrát je přeložíme do psaníčka a pak do něj zamícháme 50 g strouhaných ořechů a vytvarujeme malé rohlíčky. Upečeme a ještě horké je obalíme ve vanilkovém cukru s kakaem.
Šárka Morávková, Jablonec nad Nisou
Mandlové rohlíčky
Potřebujeme
130 až 150 g hladké mouky
100 g másla
40 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
1 větší žloutek
lžičku strouhané citronové kůry
Jak na to
Zpracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenký váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky a v dlaních tvoříme malé rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vlažné rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Olga Tesařová, Příčky
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Myslivecké knoflíky
Potřebujeme
35 dkg hladké mouky
5 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
3 žloutky
2 lžíce mléka
na ořechový sníh
3 bílky
20 dkg pískového cukru
20 dkg ořechů
Jak na to
Vypracujeme těsto a necháme je odpočinout.
Z těsta vykrajujeme různé tvary a na každý přidáme lžičkou sníh. Navrch přitiskneme polovinu vlašského ořechu a upečeme.
Eliška Křížovská, Svitavy
Nugátové tyčinky
Potřebujeme
12,5 dkg hladké mouky
2,5 dkg mletých mandlí
5 dkg moučkového cukru
7,5 dkg másla
1 žloutek
nutelu
lískové oříšky
polevu
Jak na to
Z mouky, másla, cukru, špetky soli a mandlí vypracujeme těsto a necháme je hodinu v chladu.
Pak vyválíme tenkou placku a vykrájíme oválky. Upečené je potřeme nutelou, na ni položíme 2 až 3 lísková jádra a polijeme čokoládovou polevou.
Petra Vomáčková, Praha
Pudinkové tyčinky
Potřebujeme
5 vanilkových pudinků
50 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
2 vejce
25 dkg tuku
méně než půl prášku do pečiva
Jak na to
Cukr, tuk a jedno vejce třeme, po chvíli přidáme druhé vejce a ještě třeme, až je hmota lehká.
Přidáme mouku smíchanou s pudinky a práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, z něhož na strojku vytlačujeme tyčinky.
Pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé pečivo spojíme krémem nebo marmeládou a konce máčíme v mléčné čokoládě.
Olga Valentová, Borotín u Boskovic
Likérové kuličky
Potřebujeme
100 g jemné kokosové moučky
150 g mletých piškotů
50 g moučkového cukru
150 g bílé čokolády
1 lžíci medu
2 lžíce likéru
kokos na obalení
vanilkový cukr
Jak na to
Kokosovou moučku, piškoty a prosetý cukr promísíme. Čokoládu rozpustíme a vmícháme do ní med a likér. Zpracujeme těsto, z něhož tvarujeme kuličky.
Necháme je trochu zaschnout a poté je obalíme v kokosu s vanilkovým cukrem.
Olga Tesařová, Příčky
Plněná psaníčka
Potřebujeme
15 dkg hladké mouky
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloutky
na náplň
15 dkg moučkového cukru
15 dkg oloupaných a nastrouhaných mandlí
3 žloutky
1 vanilkový cukr
Jak na to
Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout.
Připravíme náplň: Cukr utřeme se žloutky do pěny, přidáme nastrouhané mandle a vanilkový cukr a důkladně promícháme. Upečená psaníčka pocukrujeme a jako pečeť přidáme trošku náplně.
Těsto vyválíme a vykrájíme obdélníčky se špičkou.
Potřeme náplní a obě strany přehneme k sobě do tvaru psaníčka.
Na vymaštěném plechu upečeme.
Kamila Kováčová, Nový Bor
Křehké pečivo ze smetany nebo jogurtu
Potřebujeme
30 dkg hladké mouky
1 heru
2 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
sůl
Jak na to
Suroviny smícháme a necháme odležet aspoň 12 hodin v chladu. Vykrajujeme malá kolečka nebo jiné tvary, navrch je potřeme zavařeninou a ozdobíme ořechem.
Upečená kolečka sypeme práškovým cukrem. Vydrží velmi dlouho čerstvá.
Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Kostky cobydup
Potřebujeme
50 dkg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
3 celá vejce
15 dkg tuku
1/4 l mléka
1/2 prášku do pečiva
na polevu
250 g ztuženého tuku
50 g kakaa
9 lžic rumu
Jak na to
Poleva: Tuk rozpustíme a do vlahého vmícháme kakao a rum; nevaříme!
Těsto: Nejprve utřeme žloutky s tukem a cukrem do zhoustnutí, postupně přidáváme mouku s práškem a přiléváme mléko. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Vychladlé krájíme na kostky, které máčíme v polevě a obalujeme v kokosu smíchaném s moučkovým cukrem.
Hana Jankovská, Neveklov
Mandlovooříšková ryba
Potřebujeme
6 bílků
15 dkg cukru
5 dkg másla
10 dkg hrubé mouky
rozinky
oříšky
mandle
Jak na to
Ušleháme bílky, postupně k nim přidáváme cukr a po malých dávkách vlahé rozpuštěné máslo.
Pro zlepšení chuti můžeme přidat i trochu nastrouhané čokolády.
Nakonec lehce vmícháme mouku, rozinky a mleté oříšky a mandle.
Formu ve tvaru ryby dobře vymažeme tukem, vysypeme jemnou strouhankou a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě.
Michaela Krejčová, Nimpšov
Karamelové řezy
Potřebujeme
20 dkg hery
15 dkg cukru
2 lžičky kakaa
5 vajec
12 dkg mletých lískových ořechů
5 lžic hladké mouky
3/4 kypřicího prášku
Jak na to
Tuk, cukr, kakao a žloutky utřeme do pěny. Přidáme oříšky, mouku, kypřící prášek a sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech a upečeme.
Poté je přelijeme karamelem a po ztuhnutí čokoládovou polevou.
Karamel: Celou plechovku Salka vaříme ponořenou do vody dvě hodiny. Po vychladnutí ji otevřeme, karamel přelijeme do mísy, přidáme máslo a třeme dohladka.
Eliška Křížovská, Svitavy
Vánoční řezy
Potřebujeme
14 dkg másla
8 dkg práškového cukru
3 žloutky
citronovou kůru
21 dkg hladké mouky
3 bílky
21 dkg cukru
19 dkg strouhaných oříšků
Jak na to
Máslo, žloutky a cukr utřeme, potom přidáme citronovou kůru a mouku a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a strouhané oříšky.
Tuto směs rozetřeme na rozválené těsto a upečeme je. Ještě teplé krájíme.
Jana Hajníková, Malecí
Kokosové kostky
Potřebujeme
4 žloutky
15 dkg tuku
30 dkg moučkového cukru
1/4 l vlažného mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 bílky
na polevu
1,5 až 2 ztužené tuky
1/2 balíčku kakaa
2 lžíce rumu
Jak na to
Žloutky, tuk a cukr utřeme, přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný plech a upečeme.
Vychladlé krájíme na kostky, namáčíme v polevě a obalujeme v moučkovém cukru s kokosovou moučkou.
Petra Vomáčková, Praha
Těsto na perníčky
Potřebujeme
80 dkg hladké mouky
30 dkg cukru
20 dkg hery
2 lžičky kakaa
8 lžic medu
4 celá vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžičku hřebíčku, anýzu, badyánu a fenyklu
citronovou kůru
Jak na to
V jedné misce necháme změknout heru a třeme ji s vejci a medem.
V druhé misce smícháme mouku, cukr, kakao, sodu a koření. Pak obě směsi smícháme.
Těsto může zůstat před pečením i několik dní v lednici.
Šárka Morávková, Jablonec nad Nisou
Smažené banány
Potřebujeme
4 banány
4 vejce
3 lžíce krupicového cukru
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce medu
olej na smažení
Jak na to
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Banány oloupeme a nakrájíme je na špalíčky, které namáčíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Ještě teplé je na talíři trochu pocukrujeme a zalijeme medem.
Michaela Krejčová, Nimpšov
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Studený vánoční dort
Potřebujeme
0,5 l bílého vína
6 vajec
28 dkg moučkového cukru
1 pomeranč
strouhanou citronovou kůru
1,5 dkg želatiny
10 dkg piškotů
6 lžic rumu
25 dkg kandovaného ovoce
10 dkg ananasového kompotu
šlehačku
zavařené ovoce na ozdobu
Jak na to
Víno, žloutky, cukr, šťávu z pomeranče a strouhanou kůru z citronu a pomeranče šleháme nad párou do zhoustnutí.
Do teplého krému postupně zašleháme želatinu rozpuštěnou ve víně a šleháme do vychladnutí.
Nakonec do krému vmícháme tuhý sníh z bílků.
Dortovou fomu vymastíme olejem, naplníme polovinou krému, na něj naskládáme piškoty pokapané rumem, posypeme je pokrájeným kandovaným ovocem a okapaným pokrájeným ananasem.
Přidáme druhou polovinu krému a necháme 12 hodin chladit. Pak dort vyklopíme a před podáváním ozdobíme šlehačkou a různobarevným kompotovaným ovocem.