obrázek z archivu ireceptar.cz

Pstruh s ořechovou zálivkou a další recepty

Elegán horských bystřin v tokajském, s fazolkami, na hřibech, s ořechovou zálivkou. Vyzkoušejte pstruha podle čtyř následujících receptů, v nichž nechybí víno, pesto, kapary, šalotka, kopr a další jedinečné přísady.

Pstruh s ořechovou zálivkou

Potřebujeme

  • 2 lžičky oleje
  • 4 filety ze pstruha
  • mletou papriku
  • 10 polovin jader vlašských ořechů

Na zálivku:

  • šalotku
  • celerovou nať
  • ocet (nejlépe rýžový)
  • olej
  • sůl a pepř

Jak na to

Grilovací pekáček vymažeme olejem, kůží dolů na něj položíme filety ze pstruha, okořeníme je paprikou, osolíme a grilujeme 5 až 8 minut, až maso na povrchu zezlátne.

Zatímco se ryba griluje, zahřejeme na pánvi zbývající rostlinný olej a na něm opražíme jádra vlašských ořechů. Osušíme je na ubrousku a nasekáme nahrubo.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Grilovaný filet položíme na salátové listy a přelijeme ho zálivkou z celerové natě, pokrájené šalotky, octa, oleje, soli a pepře. Nakonec pstruhy posypeme posekanými vlašskými


Pstruzi v tokajském

Potřebujeme

  • 4 pstruhy
  • láhev tokajského vína
  • 50 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • špetka muškátového květu

Jak na to

Do hrnce nalijeme tokajské víno, vložíme do něj pstruhy a koření a vaříme je. Nakonec šťávu zahustíme máslovou jíškou.


Pstruh s fazolkami

Potřebujeme

  • 8 asi 100gramových filetů ze pstruha
  • čerstvý kopr
  • 250 g zelených fazolek
  • 2 lžičky kaparů
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 300 ml rybího vývaru
  • 4 lžičky hladké mouky
  • 2 lžičky pesta
  • sůl, pepř

Jak na to

Filety osolíme, opeříme, posypeme koprem a srolujeme je kůží navrch. Do mělkého hrnce vložíme fazolky, na ně položíme rybí závitky volným koncem dolů, přidáme kapary a vše zalijeme vínem a rybím vývarem. Přivedeme do varu, pak teplotu zmírníme a dusíme 12 až 15 minut, až ryba i fazolky změknou.

Poté ryby i fazolky vyjmeme a tekutinu zahustíme pestem rozmíchaným s moukou. Omáčkou pak zalijeme ryby a fazolky naservírované na talířích. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.


Pstruzi na hřibech

Potřebujeme

  • 2 pstruhy
  • 400 g ve slupce uvařených brambor
  • 100 g čerstvých hřibů (nebo žampionů)
  • 80 g cibule
  • 50 g másla
  • olej
  • zelenou petrželku
  • pepř, sůl
  • pergamenový papír

Jak na to

Očištěné a osolené pstruhy opečeme na oleji.

V jiném kastrolku osmahneme jemně nakrájenou cibulku, na které podusíme houby a na konec přidáme plátky brambor a směs rozložíme na pergamenový papír.

Navrch položíme upečené pstruhy, posypeme je petrželkou, zabalíme do papíru, zakapeme máslem a zapečeme v předehřáté troubě.

Pro Recepty Receptáře 1/2008 Marie Veselá, Ivan Veselý, foto autoři a archiv

Akční letáky