Pstruh s ořechovou zálivkou
Potřebujeme
- 2 lžičky oleje
- 4 filety ze pstruha
- mletou papriku
- 10 polovin jader vlašských ořechů
Na zálivku:
- šalotku
- celerovou nať
- ocet (nejlépe rýžový)
- olej
- sůl a pepř
Jak na to
Grilovací pekáček vymažeme olejem, kůží dolů na něj položíme filety ze pstruha, okořeníme je paprikou, osolíme a grilujeme 5 až 8 minut, až maso na povrchu zezlátne.
Zatímco se ryba griluje, zahřejeme na pánvi zbývající rostlinný olej a na něm opražíme jádra vlašských ořechů. Osušíme je na ubrousku a nasekáme nahrubo.
Grilovaný filet položíme na salátové listy a přelijeme ho zálivkou z celerové natě, pokrájené šalotky, octa, oleje, soli a pepře. Nakonec pstruhy posypeme posekanými vlašskými
Pstruzi v tokajském
Potřebujeme
- 4 pstruhy
- láhev tokajského vína
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- rozmarýn
- bobkový list
- špetka muškátového květu
Jak na to
Do hrnce nalijeme tokajské víno, vložíme do něj pstruhy a koření a vaříme je. Nakonec šťávu zahustíme máslovou jíškou.
Pstruh s fazolkami
Potřebujeme
- 8 asi 100gramových filetů ze pstruha
- čerstvý kopr
- 250 g zelených fazolek
- 2 lžičky kaparů
- 200 ml suchého bílého vína
- 300 ml rybího vývaru
- 4 lžičky hladké mouky
- 2 lžičky pesta
- sůl, pepř
Jak na to
Filety osolíme, opeříme, posypeme koprem a srolujeme je kůží navrch. Do mělkého hrnce vložíme fazolky, na ně položíme rybí závitky volným koncem dolů, přidáme kapary a vše zalijeme vínem a rybím vývarem. Přivedeme do varu, pak teplotu zmírníme a dusíme 12 až 15 minut, až ryba i fazolky změknou.
Poté ryby i fazolky vyjmeme a tekutinu zahustíme pestem rozmíchaným s moukou. Omáčkou pak zalijeme ryby a fazolky naservírované na talířích. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.
Pstruzi na hřibech
Potřebujeme
- 2 pstruhy
- 400 g ve slupce uvařených brambor
- 100 g čerstvých hřibů (nebo žampionů)
- 80 g cibule
- 50 g másla
- olej
- zelenou petrželku
- pepř, sůl
- pergamenový papír
Jak na to
Očištěné a osolené pstruhy opečeme na oleji.
V jiném kastrolku osmahneme jemně nakrájenou cibulku, na které podusíme houby a na konec přidáme plátky brambor a směs rozložíme na pergamenový papír.
Navrch položíme upečené pstruhy, posypeme je petrželkou, zabalíme do papíru, zakapeme máslem a zapečeme v předehřáté troubě.
Pro Recepty Receptáře 1/2008 Marie Veselá, Ivan Veselý, foto autoři a archiv