Neexistuje asi žádný jiný název, který by označoval tolik rozdílných receptů. Dalo by se konstatovat, že co kultura, to svůj originální dezert. Obecně se ale uvádí, že cukrovinku začala vyrábět v roce 1936 varšavská firma E. Wedel. Ta má v zemích Evropské unie zaregistrováno „ptačí mléko" jako ochrannou známku. Polská verze vypadala jako marshmallow opatřený čokoládovou polevou.

Ptačí mléko z Československa

Možná si pamatujete, jak jste na návštěvě jako děti dostali skleničku naplněnou pudingem s bílou pěnou. Tak vypadal dezert s názvem ptačí mléko v zemích bývalého Sovětského svazu. A i u nás se stal velice populární. Byl levný, skládal se z ingrediencí, které měla každá hospodyňka doma, a byl rychle hotový. Je to tedy ideální sladkost, kterou si můžete dopřát i dnes, když vás takzvaně honí mlsná.

Související články

Ptačí mléko do skleničky

Na 4 porce budete potřebovat 800 ml mléka, 3 ks bílku, 40 g cukru, půl čajové lžičky skořice a 1 balení vanilkového pudingu. Nejprve vyšlehejte bílky s 10 g cukru. Zlehka do nich vmíchejte skořici. 500 ml mléka přiveďte k varu. Z bílkové pěny vykrajujte lžičkou nočky, vložte je do vařícího mléka, několikrát je obraťte a vyndejte do studené nádoby. Puding rozmíchejte ve 300 ml mléka, přidejte 40 g cukru a směs nalijte do hrnce, v němž se vařily nočky. Puding by měl být řídký. Vařte ho dle návodu na obalu. Poté ho nalijte do misek, hrníčků nebo skleniček a ozdobte připravenými nočky.

Rychlý dort "Ptačí mléko"

Pokud vás neláká retro recept, zkuste si vyrobit na první pohled modernější dezert. Na korpus budete potřebovat 125 g mouky, 50 g kakaa, 1 čajovou lžičku kypřícího prášku, 125 g cukru, 3 ks vejce a 30 g rozpuštěného másla. Na náplň 5 ks vaječných bílků, 300 g moučkového cukru a 10 g želatiny v prášku rozpuštěné ve 100 ml vody. Na čokoládovou polevu 70 g másla a 100 g 50% čokolády. Nejprve si upečte korpus. Vejce s cukrem rozmíchejte do hladka a přidejte k nim mouku, kakao a kypřící prášek. Metličkou ingredience spojte, aby se netvořily hrudky. Přidejte rozpuštěné máslo a opět promíchejte. Těsto přesuňte do pečicí formy a pečte 20 minut na 180 °C. Vaječné bílky ušlehejte s moučkovým cukrem do pěny a přidejte želatinu. Směs nalijte na korpus a dejte ji na 3-4 hodiny ztuhnout do lednice. Čokoládu s máslem rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni. Polevu nalijte na dort a nechte 30 minut vychladnout.

Zdroj: www.prozeny.cz, www.youtube.com, www.makova-panenka.cz