Ptačí mléko má mnoho podob. Lidé po celém světě pod stejným názvem vyrábějí zákusek, cukrovinku nebo krémový nápoj. Právě poslední zmiňovaný byl nejpopulárnějších v zemích bývalého SSSR. Teplá sladkost se skládá z levných a běžně dostupných surovin, které má každá hospodyňka doma. Nečekaná návštěva vás tedy už nikdy nepřekvapí.

Ptačí mléko

O tom, proč se tato pochutina jmenuje ptačí mléko, se stále vedou spory. Nejpravděpodobněji však toto pojmenování vzniklo díky tomu, že v různých příbězích symbolizuje mléko od ptáků něco žádoucího, nedosažitelného a dokonalého. Existuje také starověká legenda, v níž ptáci v Rajské zahradě krmili svá mláďata mlékem. Pokud by toto mléko člověk ochutnal, stal by se odolným vůči jakékoli zbrani a neduhům. Tento sladký dezert sice asi nevyléčí rýmu nebo nachlazení, rozhodně vám však zlepší náladu.

Související články

Ptačí mléko - recept

Ptačí mléko je skvělým dezertem také v období Vánoc. Voní po vanilce a lehce zahřeje. Nejdřív si připravte sněhové bochánky. Na 5 porcí budete potřebovat 500 ml mléka, 2 bílky, 80 g cukru krupice a 1 vanilkový cukr. Vajíčka rozklepněte a rozdělte zvlášť bílky a žloutky. K bílkům přisypejte cukry a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Vidličkou odstraňte škraloup. Polévkovou lžící vykrajujte sněhové bochánky a sklepněte je do mléka. Vidličkou je lehce oddělejte, aby se neslepily a vařte 2-3 minuty. Uvařené nočky opatrně vyndejte na talíř. Poté si připravte krém, který by měl být řídký tak, jako se používá na dukátové buchtičky.

Zdroj: Youtube

Krém na ptačí mléko

Na lahodný vanilkový krém budete potřebovat 700 ml mléka, 100 g krystalového cukru, 3 ks žloutků, 1 ks vanilkového pudinku a 1 pytlík vanilkového cukru. Do hrnce nalijte 600 ml mléka a přidejte k němu 80 g cukru. Ve větší misce smíchejte zbytek mléka, 20 g cukru, žloutky, vanilkový puding a vanilkový cukr. Směs poté přidejte do teplého mléka. Míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý krém.

Vánoční dezert

Krém rozdělte do misek a ozdobte ho sněhovými obláčky. Ptačí mléko můžete dochutit skořicí, kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou. Podávejte nejlépe teplé.

Zdroj: www.kupichic.ru, www.youtube.com