Překvapte doma pokrmem, který se už zas tak často neservíruje. Jmenuje se pučálka neboli pálenec a jedná se o tradiční staročeský pokrm z naklíčeného hrachu. Kdysi se vlastně jednalo o něco jako dnešní fastfood. V ulicích našeho hlavního města pokrm připravovaly a prodávaly přímo na ulici tzv. báby pučálnice.
Jak si připravit valašskou pučálku se podívejte se na tomto YouTube videu na kanálu Televize TVS:
Pučálka
Toto tradiční jídlo je spojené s postní dobu, konkrétně v období Velikonoc. Pučálka je totiž také název jedné z postních velikonočních nedělí. Neznamená to však, že byste si tuto lahůdku plnou vitamínů a mnoha užitečných látek nemohli dát kdykoliv během roku. Naopak! Každý odborník na zdravou výživu vám tento zdravý hrachový pokrm s nadšením jistě doporučí.
Stěžejní je aktivace hrachu
Z výživového hlediska je velikým bonusem pučálky fakt, že je zhotovená z naklíčeného hrachu. Díky tomu se zvýší nejen obsah vitamínů B, A, a dokonce i C. Stejně tak obsahuje naklíčený hrách i vysoké množství bílkovin, vlákniny i minerálů. Navíc v něm nejsou téměř žádné tuky a sodík, které často ohrožují správnou funkci srdce.
Klíčky potřebují vláhu
Nechat si naklíčit hrách není nic složitého. Připravte si nižší nádobu, nasypte do ní hrách a zalijte ho studenou vodou. Pak nechte zhruba 24 hodin máčet. Po uplynutí této doby vodu slijte a nechte hrách vyklíčit. Nezanedbávejte pravidelné proplachování a nenechte hrách hlavně nikdy vyschnout. Ideálním pomocníkem je klíčící nádoba, odkud může přebytečná voda může vytékat. Zhrruba do 2 až 3 dní se klíčků dočkáte.
Pučálka
Jakmile máte k dispozici naklíčený hrách, můžete přistoupit k samotné přípravě pokrmu. Na pánvi si rozpusťte 3 lžíce másla a na mírném stupni plotýnky na něm orestujte 200 g připraveného hrachu.
Slaná i sladká verze
Pokud chcete klasiku, stačí pučálku dle chuti osolit a opepřit, případně dodat i trochu majoránky. Jistě však uspokojí i milovníky sladkého, kdy ji lze osladit medem a opestřit rozinkami, popřípadě jiným sušeným ovocem.
Tip
K výrobě pučálky můžete použít nejen zelený hrách, ale i žlutý, který je lépe stravitelný.
Zdroje: www.vintagekitchen.cz, www.fresh.iprima.cz, www.ceskatelevize.cz