Esence adventu? Svařáček

Svařené víno k adventu prostě patří. Málokdo ale ví, že původně se tenhle nápoj používal v podstatě jako nouzové řešení, když už se nevědělo, co s nekvalitním vínem udělat. Ostatně, někdy je tomu tak i dnes…

  • lahev červeného vína (lze použít i bílé)
  • 8-12 kostek cukru (podle vaší chuti)
  • citron
  • 8–10 hřebíčků
  • 2 celé skořice

Víno, cukr a koření dejte ohřát. Víno ale nesmí projít varem, jinak přijdete o alkohol. Z poloviny citronu nakrájejte plátky, druhou vymačkejte do ohřátého vína. Pokud jste zvolili variantu s menším podílem cukru, uberte i na citronu. Zamíchejte, sceďte a můžete pít. Pokud nemáte sklenice s tlustším sklem, předem je nahřejte, jinak riskujete, že vám popraskají. Na závěr ozdobte citronovými plátky.

Grog. V základu ředěný, lepší je slazený

Jak se zrodil - a hlavně rozšířil - grog? Poděkovat za něj můžeme anglickému námořnictvu. V 17. století fasovali námořníci rum. Netřeba dodávat, jaké následky to během plavby mělo. Rum se proto ředil horkou vodou. Dnešní grog je ale ještě o chlup chutnější.

  • vodu
  • 3 kostky cukru
  • přibližně 40 mililitrů rumu
  • podle chuti pár kapek limetkové šťávy

Do pohárku či tlustostěnné sklenice vložte buď lžičku, anebo pro tyto účely určenou skleněnou tyčku. Dvě třetiny pohárku naplňte horkou vodou, přidejte cukr, zalijte rumem, ochuťte limetkovou šťávou. Na zdraví!

Punč. Kde se do něj dává tequilla?

Punč. Jedno slovo, celá kuchařka receptů. Punč může být alkoholický i nealkoholický, ale ingredience se liší i podle lokací. U nás by v něm nemělo chybět víno, v Karibiku tequilla.

  • 350 mililitrů vody
  • půlka citronu
  • 60 mililitrů rumu
  • 250 mililitrů vína (lze bílé i červené)
  • pomeranč
  • 150 gramů cukru

V kastrolu svařte vodu s cukrem. Z pomeranče i citronu vymačkejte šťávu a přilijte ji ke sladké vodě. Od téhle chvíle skončete s varem, tekutina už musí být jen teplá, nikoliv vroucí. Přilévejte rum a bílé víno. Zamíchejte, přelijte do hrnečku a ozdobte plátkem pomeranče či citronu.

Legenda jménem bombardino

Z italských sjezdovek se tenhle oblíbený nápoj rozšířil i do běžných barů. Lahodné bombardino si ale můžete vyrobit i doma.

  • 1 decilitr vaječného koňaku
  • 40 mililitrů mléka
  • 40 mililitrů whisky
  • šlehačku na zdobení

Vaječný koňak s mlékem a whisky zahřejte v kastrolku na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. Opět pozor, aby nedošlo ani náznakem k varu. Jemně promíchejte… a už můžete podávat. Nezapomeňte ozdobit pořádnou sněhovou čepicí z kvalitní šlehačky.

Medovina, vanilka a čokoláda? Mňam!

Teplá medovina je v zimě vítaným zahřátím sama o sobě. Ale pokud chcete zkusit namíchat drink na jejím základu, zkuste tenhle. Je hříšně sladký a voní po vanilce.

  • 20 mililitrů medoviny
  • 75 mililitrů 12procentní smetany
  • vanilkový lusk
  • 50 gramů hořké čokolády
  • čokoládové hoblinky

Hořkou čokoládu rozdrobte a lusk vanilky rozřízněte po délce. Do malého hrnce dejte smetanu, přidejte lusk i čokoládu a zahřejte. Metličkou či malou vařečkou intenzivně míchejte, čokoláda se musí rozpustit a smetana napěnit. Poté uberte na teplotě a přidejte medovinu. Jemně promíchejte, nechte chvíli odstát, zasypte čokohoblinkami a dobrou chuť!

Bačovo mléko. Nejen pro pasáčky...

Zahřeje a navíc mnohé své konzumenty vykřeše ze začátku chřipky či nachlazení. Nechutná každému - ale má celé zástupy těch, kteří si jej každou zimu dopřejí.

  • 150 mililitrů mléka
  • 50 mililitrů slivovice
  • 30 gramů medu
  • pytlík černého čaje

Ohřejte mléko a rozmíchejte v něm pomalu med. Poté přidejte sáček černého čaje, odstavte z plotny a nechte dvě až pět minut louhovat. Na závěr nalijte slivovici - a můžete upíjet.