Punč se do českých krajů dostal někdy v 17. století až z daleké Indie. Jméno je odvozené od hindského slova panč (anglicky psáno „punch“), což znamená pět. Správný punč má totiž být připraven z pěti základních součástí:

  • čaje,
  • vína,
  • pálenky,
  • cukru,
  • vody.

Dříve se připravoval ve velké míse a po smíchání se případně svařil a rozléval do sklenic. Pro inspiraci nabízím několik receptů vycházejících z tradičních způsobů přípravy.

Vinný punč (vídeňský)

  • 1 l vody
  • 300 g třtinového cukru
  • 0,5 l bílého vína
  • skořice, badyán, hřebíček,
  • pomerančový likér nebo rum

Vodu svaříme s cukrem a kořením a necháme zchladnout. Dva díly cukrového kořeněného sirupu potom dolijeme jedním dílem bílého vína a přivedeme téměř k varu. Přelijeme do sklenice a doléváme sklenkou pomerančového likéru.

Vánoční punč

  • ovocný čaj s jablky
  • červené víno
  • pomerančový džus
  • citronová šťáva
  • skořice, hřebíček
  • kandovaná pomerančová kůra, rozinky, cukr
  • višňový nebo třešňový likér

V ovocném čaji vaříme a následně i macerujeme skořici a hřebíček. Troškou vroucí vody zalijeme zvlášť rozinky a proslazenou pomerančovou kůru, následně přidáme griotku a necháme proležet.

Samotný punč pak připravíme ze stejného množství čaje, červeného vína a pomerančové šťávy prostým svařením a oslazením podle vlastního uvážení. Při podávání přidáme do každé porce likér s předem macerovanými rozinkami a pomerančovou kůrou a vše doplníme troškou citronové šťávy.

Anglický zázvorový punč

  • černý čaj
  • čerstvý zázvor
  • skořice
  • pomerančová kůra
  • jablečný mošt
  • třtinový cukr
  • citronová šťáva
  • sherry

Asi pět minut povaříme zázvor nakrájený na nitky s trochou vody a třtinovým cukrem, kousky skořice a pomerančové kůry a poté necháme zchladnout. Tím si připravíme kořeněný sirup, kterým celý nápoj sladíme.

Při samotné přípravě punče uvaříme nejprve silný černý čaj. Scezený dolijeme jablečným moštem, osladíme připraveným sirupem a opět přivedeme k varu. Při podávání přidáváme do každé sklenky citronovou šťávu a trochu sherry.

Dětský ovocný punč

  • směs kompotovaného ovoce
  • rozinky
  • třtinový cukr
  • vanilkový lusk nebo vanilinový cukr
  • šípkový čaj

Do sladkého nálevu z kompotu vložíme kousek vanilkového lusku, trošku třtinového cukru a vše odvaříme na lehce zhoustlý sirup.

Pro zpestření můžeme nápoj doplnit kousky kandovaného nebo sušeného ovoce či jehlicí s čerstvým ovocem.

Vyjmeme vanilku, přidáme rozinky a necháme je v sirupu změknout.

Kompotované ovoce nakrájíme na stejnoměrné kousky a přimícháme ho do sirupu. Zvlášť si připravíme silný šípkový čaj a do něho pak vkládáme kousky ovoce se sirupem.

Orient punč

  • přírodní třtinový cukr
  • kardamom
  • sušený nebo čerstvý zázvor
  • citronová tráva
  • badyán
  • černý čaj
  • libovolný ovocný džus
  • mandlový či jiný likér

Cukr, vodu a koření zvolna vaříme asi pět minut a pak necháme zvolna zchladnout. Černý čaj svaříme s ovocným džusem v poměru 1:1, vše osladíme předem uvařeným kořeněným sirupem a při podávání doplníme do každé sklenky likér.

Záleží na nás, zda zvolíme kombinaci broskvového džusu a mandlového likéru nebo jinou. Důležitá je chuť a především vůně koření.

Medový punč

  • bílé víno
  • libovolný ovocný džus
  • med
  • citron
  • hřebíček a skořice
  • brandy nebo rum

Jinou variací tohoto nápoje může být ovocný čaj svařený spolu s medovinou a kořením. Až při podávání vše osladíme medem, případně doplníme troškou ovocného sirupu nebo citronem.

Bílé víno svaříme s džusem a kořením. Podle uvážení zvolíme poměr mezi vínem a ovocnou šťávou. Doporučeny jsou dva díly vína a jeden díl džusu.

Zvlášť rozmícháme med s citronovou šťávou a troškou brandy. Tuto emulzi pak rozdělíme do sklenek a zalijeme ji svařeným vínem s džusem a kořením.